Autoritetet kineze po i detyrojnë Ujgurët të hanë mish derri

Ish të burgosurit e kampit dëshmojnë se u duhej të hanin mish derri çdo të Premte, ndërsa qeveria zhvilloi një program të kultivimit të derrave në rajonin ku jetojnë Ujgurët.

Kanë kaluar më shumë se dy vjet që kur Sayragul Sautbay u la i lirë nga një kamp riedukimi në rajonin Xinjiang të Kinës. Kjo nënë e dy fëmijëve ka ende makthe nga “poshtërimi dhe dhuna” që mbijetoi ndërsa ishte në paraburgim.

Sautbay, një mjek dhe edukatore që tani jeton në Suedi, së fundmi botoi një libër në të cilin përshkroi përvojat e saj, përfshirë dëshmitarët e rrahjeve, abuzimit seksual dhe sterilizimit të detyruar.

Në një intervistë të fundit me Al Jazeera, ajo foli për atë që po kalojnë Ujgurët dhe pakicat e tjera Myslimane, përfshirë edhe detyrimin e tyre për të ngrënë mish derri, i cili është i ndaluar në Islam.

“Çdo të Premte ne ishim të detyruar të hanim mish derri. Ata qëllimisht zgjodhën një ditë që është e shenjtë për myslimanët dhe nëse refuzoni, ata do t’ju dënonin ashpër,” tha ajo, duke shtuar se kjo ishte bërë për të bërë të burgosurit myslimanë të ndiheshin fajtorë dhe të turpëruar. Ajo gjithashtu tha se ishte e vështirë të përshkruaje emocionet që kishte sa herë që hante mish derri.

“E hëngra sikur të isha një person tjetër. Gjithçka rreth meje do të errësohej. Ishte e vështirë të pranoja,” tha ajo.

Politika e ‘sekularizimit’

Ajo dhe dëshmia e të tjerëve tregon se si Kina shënjestroi besimet kulturore dhe fetare të pakicës etnike myslimane, duke zbatuar kontrollin mbi to dhe duke hapur një rrjet kampesh që i justifikon si masa kundër “ekstremizmit”.

Dokumentet në dispozicion të Al Jazeera tregojnë se politika bujqësore është bërë pjesë e një politike të “sekularizimit”, siç përshkruhet nga antropologu gjerman Adrian Zenz.

Sipas tij, dokumentet dhe artikujt në mediat shtetërore tregojnë se ka përpjekje “aktive” për të promovuar ferma më të gjera derrash në rajon.

Në nëntor 2019, një nga zyrtarët e lartë në provincën Xinjiang, Shohrat Zakin, tha se rajoni do të kthehej në një “qendër të mbarështimit të derrave”, një veprim që ujgurët thonë se kundërshton mënyrën e tyre të jetës.

Një artikull i botuar në maj nga Zenz përshkruan një fermë të re në Kashgarin jugor, e cila synon të prodhojë 40,000 derra çdo vit.

Marrëveshja u nënshkrua zyrtarisht në 23 Prill të këtij viti, dita e parë e Ramazanit, muaji në të cilin myslimanët agjërojnë. Myslimanët përbëjnë 90 përqind të popullsisë së qytetit dhe në kontratë thuhet se prodhimi është menduar për përdorim shtëpiak jo për eksport.

“Kjo është një përpjekje për të fshirë plotësisht kulturën dhe fenë e njerëzve në Xinjiang. Isshtë një strategji e sekularizimit, e cila do t’i bënte Ujgurët laikë në mënyrë që të ndiqnin Partinë Komuniste,” tha Zenz.

‘Tre të këqijat’

Pekini ka mbrojtur politikën, duke thënë se ajo është një mënyrë për të luftuar “tre të këqija – ekstremizmi, separatizmi dhe terrorizmi”, pas trazirave vdekjeprurëse në kryeqytetin rajonal, Urumqi në 2009.

Ai mohoi ekzistencën e kampeve të riedukimit, të cilat KB i konfirmon dhe thotë se më shumë se një milion njerëz u arrestuan atje. Në vend të kësaj, Kina thotë se mban qendra ku Uyugurs mund të mësojnë aftësi të reja.

Ashtu si Sautbay, biznesmeni ujgur Zumret Dawut u arrestua në mars 2018. Për dy muaj, autoritetet i kërkuan asaj të shpjegonte lidhjet e saj me Pakistanin, nga është burri i saj. Ata gjithashtu e pyetën atë nëse ajo studionte fe dhe lexonte Kuran.

Ajo thotë se ishte poshtëruar rregullisht dhe në një rast hetuesi e goditi atë në fytyrë me një letër. Në një rast tjetër, asaj iu desh t’i luste rojet që ta linin të shkonte në tualet, por ata e lanë të lidhur dhe e shikonin gjithë kohën. Ajo gjithashtu konfirmon se i duhej të hante mish derri rregullisht.

“Në mënyrë që të mbijetonim, ne duhej të hanim atë që na ishte shërbyer,” i tha ajo Al Jazeera.

Sidoqoftë, kjo nuk ishte asgjë krahasuar me atë që ndodhi më pas. Ajo dhe disa të burgosur të tjerë u sterilizuan për t’i parandaluar ata që të kishin më shumë fëmijë.

Sautbay thotë se praktika e shërbimit të mishit të derrit është përdorur edhe në vende të tjera, të tilla si në shkolla ku studentët janë detyruar të hanë mish.

Gjithashtu, shton ai, qeveria ka nisur një iniciativë të quajtur “ushqim falas” për fëmijët myslimanë në kopshte, ku ata u shërbyen mish derri pa dijeninë e tyre./Gazetaere

Burimi: Al Jazeera

Kategoritë
BotaLajme