Arrestohet ish-agjenti i FBI-së, i cili i kërkonte para një politikani boshnjak për një takim me diplomatët amerikanë

Ish-agjenti amerikan i FBI-së, Charles McGonigal, u arrestua të shtunën dhe një nga akuzat ndaj tij është se ai u kërkoi dy qytetarëve të Bosnjës dhe Hercegovinës 500 mijë dollarë për të organizuar një takim me diplomatët amerikanë në OKB.

McGonigal ishte një agjent special i FBI-së i ngarkuar me punën në terren në Nju Jork. Gjatë mandatit të tij, ai ishte gjithashtu një anëtar i Shërbimit të Lartë Ekzekutiv, kompetenca e të cilit përfshinte aktivitetet e kundërzbulimit dhe çështjet e sigurisë kombëtare, duke përfshirë vendet evropiane si Bosnja dhe Hercegovina dhe Shqipëria.

Ai akuzohet se ka marrë më shumë se 225 mijë dollarë nga një shtetas amerikan i natyralizuar me origjinë shqiptare, të cilat nuk i ka raportuar në organet përkatëse. Në aktakuzë thuhej se ky person i shënuar si A ka qenë pjesë e shërbimit inteligjent shqiptar disa dekada më parë. Pjesë e aktakuzës janë edhe marrëdhëniet që Mckonigal ka ndërtuar me dy persona nga Bosnja dhe Hercegovina.

Në aktakuzë personat përmenden si personi C, i cili ka qenë këshilltar i një anëtari të Kryesisë së Bosnjë-Hercegovinës dhe ish-ministër i Mbrojtjes i Bosnje-Hercegovinës dhe personi D, shtetas i Bosnje-Hercegovinës dhe pronar i një kompani farmaceutike.

Sipas kësaj pjese të aktakuzës, më 27 prill 2018, McGonigal është takuar me personat C dhe D në Gjermani, ku këta persona kanë kërkuar mundësinë që të takohen me ambasadorin e SHBA-së në OKB dhe zyrtarë të tjerë të lartë për të kërkuar mbështetje për qëllime politike. do të prekte rajonin e Bosnjë-Hercegovinës.

Pas kësaj, më 8 maj 2018, i akuzuari ka komunikuar me ndërlidhësin e FBI-së në Kombet e Bashkuara dhe ka kërkuar që të organizohen takimet që kanë kërkuar personat C dhe D. Më pas, më 25 qershor, McGonigal i propozoi një personi me origjinë shqiptare, nga i cili mori 225 mijë dollarë, të lidhte kontratë me kompaninë farmaceutike të personit D. Sipas propozimit, kompania e personit A do të paguhej 500 mijë dollarë nga kompania e personit D, në shkëmbim për organizimin e një takimi midis kompanisë farmaceutike D të personit D dhe përfaqësuesit të SHBA në Kombet e Bashkuara.

Më pas McGonigal thirri ndërlidhësin e FBI-së në OKB më 26 korrik dhe propozoi datat e takimit për personat C dhe D.

“Më 13 gusht 2018, i pandehuri McGonigal mori pjesë në një takim ku informoi një zyrtar të lartë në Ambasadën e SHBA-së në OKB për kërkesat e Personave C dhe D. Në asnjë moment i pandehuri McGonigal nuk ndau informacion në lidhje me interesin financiar të personit A në takim apo për marrëdhëniet e tij financiare me personin A”, thuhet në aktakuzë.

Sipas përshkrimit, identiteti i personit C, këshilltar i anëtarit të Presidencës së BeH-së dhe ish-ministër i mbrojtjes, korrespondon me ministren aktuale të Sigurisë së Bosnjë-Hercegovinës, Selma Cikotiq, dhe në rastin e personit D, është drejtori i ndjerë i kompanisë ZADA nga Graçanica, Davud Zahiroviq.

McGonigal akuzohet gjithashtu për shkelje të ligjeve amerikane në mënyrë që miliarderi rus Oleg Deripaska të hiqet nga lista e personave të sanksionuar.

Në një seancë të shkurtër të hënën, McGonigal u deklarua i pafajshëm për akuzat kundër tij përmes avokatit të tij.

McGonigal u arrestua nga agjentë të byrosë ku ai punoi për 22 vjet dhe ku u ngrit në një nga pozicionet më të rëndësishme të kundërzbulimit në qeverinë amerikane. Duke pasur parasysh rolin e tij të mëparshëm, hetimi u trajtua nga agjentë të FBI-së në Los Angeles dhe DC, jo në Nju Jork.

Drejtori i FBI-së, Christopher A. Wray tha se rasti tregon se FBI e kreu detyrën e saj. “Mënyra se si ne ruajmë besimin e popullit amerikan është përmes punës sonë – duke treguar, kur të gjitha faktet dalin, se ne e ndoqëm procesin dhe i trajtuam të gjithë në mënyrë të barabartë, edhe kur ishte i yni,” tha Wray në një deklaratë. “Ne e mbajmë veten sipas standardeve më të larta dhe fokusi ynë do të mbetet në misionin tonë dhe në bërjen e gjësë së duhur, në mënyrën e duhur, çdo herë.”

Kategoritë
BotaLajme