Ari është fituesi absolut pa marrë parasysh kush fiton zgjedhjet në Amerikë

Ari duket se mbetet fituesi absolut, pa marrë parasysh kush fiton zgjedhjet presidenciale në SHBA, thonë ekonomistët amerikanë.

Siç tha James Rasteh, drejtori i shërbimit teknik të Coast Capital, CNBC, politika fiskale dhe monetare mbeten pothuajse identike pa marrë parasysh nën udhëheqjen e kujt ishte Amerika. Të gjitha ndryshimet për të cilat spekulohet, beson Rasteh, janë më imagjinative sesa reale.

Rasteh shpjegon se stimujt fiskalë, shpenzimet qeveritare ose ulja e taksave zakonisht çojnë në një deficit më të gjerë, i cili inkurajon investitorët të investojnë paratë e tyre në pasuri më të sigurta si ari. Nga ana tjetër, ka një rritje në çmimin e arit.

Kujtojmë që çmimet e arit u rritën dhe arritën nivele rekord në fillim të pandemisë, por kërkesa për metalin e çmuar ra në tremujorin e fundit të vitit 2020. Ekonomistët shpjegojnë se minatorët e arit tani shpenzojnë më shumë kapital në kërkimin e arit të ri, por cilësia e metalit të çmuar të sapo zbuluar është dukshëm më e ulët.

“Ne po zbulojmë shumë më pak ari sesa po prodhojmë”, tha Rasteh, duke shtuar se njerëzit do të prodhojnë 50 përqind më pak ar për dhjetë vjet sesa ata sot.

Sidoqoftë, Rasteh thekson se ari mbetet një stacion i sigurt për investitorët. Prandaj, në këtë kohë krize, investitorët gjithnjë e më shumë po blejnë miniera të vogla ari me rezerva afatgjata.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet