Amerikanët po humbasin ndikimin në Afrikë, pasi Nigeri dhe Çadi po i dëbojnë ushtarët

Shtetet e Bashkuara rrezikojnë të humbasin praninë e tyre ushtarake në një vend tjetër afrikan, duke ia lënë Rusisë ndikimin në rajon. Qeveria e Çadit ka kërcënuar se do të përfundojë një marrëveshje të madhe sigurie me Amerikën, raporton CNN, duke cituar burime të informuara.

Në një letër drejtuar përfaqësuesit amerikan, autoritetet e Çadit premtuan anulimin e marrëveshjes që përcakton rregullat e sjelljes për ushtarët amerikanë në vend. Përveç kësaj, thuhet se amerikanët duhet të largohen nga baza franceze në N’Djamena.

Është e rëndësishme të theksohet se vetëm një muaj më parë, qeveria e Nigerit ndërpreu një marrëveshje të ngjashme me Shtetet e Bashkuara.

Me sa duket, lidershipi i Çadit po ndjek shembullin e fqinjit duke u përpjekur të nxjerrë lëshime shtesë nga Uashingtoni, vlerëson një nga të intervistuarit e CNN.

Megjithatë, zyrtari pranoi se qëllimi i autoriteteve Çadiane kishte befasuar Uashingtonin. Në fund të fundit, vendi po e merr këtë hap në një moment kritik për interesat amerikane në Afrikë, ku Moska po luan një rol gjithnjë e më aktiv.

Në një seancë dëgjimore në Senat, komandanti i përgjithshëm i forcave të armatosura amerikane në rajonin afrikan, gjenerali Michael Langley, paralajmëroi se Rusia po përpiqet të “marrë Afrikën qendrore dhe Sahelin me një ritëm të përshpejtuar”. E gjithë kjo, tha ai, paraqet një rrezik për “krahun jugor të NATO-s”.

Kategoritë
BotaLajme