Admirali turk: Ne deklarojmë se nuk duam NATO-n ose Amerikën në Detin e Zi

Komandanti i Forcave Detare të Turqisë, Admirali Ercüment Tatlıoğlu tha se nuk e do NATO-n apo Amerikën në Detin e Zi dhe se qëllimi është respektimi i Konventës së Montreux dhe jo shndërrimi i Detit të Zi në Lindje të Mesme.

Komandanti i Forcave Detare, Admirali Ercüment Tatlıoğlu vizitoi Qendrën e Komandës së Trajnimit të Nënoficerëve Detar Karamürselbey MSÜ në distriktin Altınova të Yalovës, si pjesë e ngjarjes së 133-vjetorit të krijimit të Shkollave të Nënoficerëve Detar.

Në kuadër të ceremonisë, ndërsa nënoficerët studentë kaluan nëpër ceremoni, avionë dhe helikopterë të pjesëtarëve të Marinës kryen një fluturim përshëndetjeje. Duke parë paradën, komandanti i Forcave Detare Admirali Ercüment Tatlıoğlu mbajti një fjalim.

“Ne deklarojmë se nuk duam NATO-n ose Amerikën në Detin e Zi. Qëllimi ynë është sigurisht që Montreux të respektohet. Ata nuk duhet ta kthejnë Detin e Zi në Lindjen e Mesme. Ne nuk duam që asnjë vend apo NATO të hyjë në Detin e Zi.” tha  Tatlıoğlu

Në fjalën e tij, Tatlıoğlu vuri në dukje se në rajonin e Detit të Zi ka probleme të ndryshme.

“Tensionet që filluan me Gjeorgjinë dhe Rusinë në 2008, problemet e Osetisë së Jugut-Osetisë së Veriut, të njëjtat probleme në Abkhazi, okupimi i Krimesë në 2014, ngushtica e Kerçit në 2018, lufta ukrainas-ruse që filloi në 2022, e re betejat gjeopolitike në Detin e Zi. Siç e dini, NATO po përpiqet të marrë disa masa në Detin e Zi, por ne njoftojmë se do t’i marrim vetë këto masa në Detin e Zi dhe shpallim se nuk duam NATO-n apo Amerikën në Deti i Zi”, tha komandanti i Marinës Turke.

Ai deklaroi se më shumë se 400 mina janë hedhur në Detin e Zi që nga fillimi i luftës ruso-ukrainase dhe se 17 kanë arritur në bregdetin turk dhe se dy nuk janë gjetur.

“Në të njëjtën kohë, siç e dini, ne garantojmë sigurinë e ‘korridorit të grurit’ në Detin e Zi. Edhe pse korridori i grurit u mbyll në vitin 2023, përpjekjet për rihapjen e tij vazhdojnë. Ne kemi garantuar të gjithë sigurinë në Detin e Zi. Si Turqi, ne garantojmë të gjithë sigurinë në Detin e Zi. “Ne nuk duhet ta kthejmë Detin e Zi në Lindjen e Mesme. Prandaj, ne nuk duam që asnjë vend apo NATO të hyjë në Detin e Zi,” tha ai.

Ai tha se marina duhet të zhvillohet më tej, por duhet të ketë një forcë të fortë ajrore detare me 25 dronë, 12 avionë patrullimi detar, tre avionë për qëllime të përgjithshme dhe 41 helikopterë.

Kategoritë
BotaLajme