A është e saktë të identifikohet terrorizmi me ”Islamin”?

Disa deklarata nga autoritetet franceze dhe austriake sugjerojnë që sulmet e dhunshme të kohëve të fundit janë pjesë e “terrorizmit islamik”. Por ekspertët shohin rreziqe në atë lloj përshkrimi.

Në një trend në rritje, disa udhëheqës dhe intelektualë perëndimorë kanë kërkuar të identifikojnë Islamizmin, i cili është një term i diskutueshëm më vete, me terrorizmin, veçanërisht, pas sulmeve të fundit në Francë dhe Austri.

Shumica e intelektualëve dhe studiuesve myslimanë e shohin të pasaktë lidhjen e islamizmit me ekstremizmin fetar, dhunën ose terrorizmin.

Perceptimi perëndimor i islamizmit, shpesh i shoqëruar me terrorizëm, gjithashtu sugjeron që Islami ka një lloj lidhje me terrorizmin.

“Kur termi ‘Islamizëm’ shoqërohet me ‘terrorizmin’ në shtypin popullor, ai shpesh shërben thjesht si një bilbil i qenit sekularist që ka për qëllim të sinjalizojë se terrorizmi është i lidhur me Islamin”, thotë Usaama al Azami, një akademik Britanik-Mysliman dhe një pedagog në Studimet Bashkëkohore Islame në Universitetin e Oksfordit.

Për myslimanët dhe një numër të konsiderueshëm akoma më pak të zëshëm të jomyslimanëve në të gjithë botën, shoqërimi i Islamit me terrorizmin do të ishte një fyerje për gati dy miliardë myslimanë që jetojnë në të gjithë botën, dhe tregon se mentaliteti i vjetër evropian kolonialist ka azhurnuar terminologjinë e tij duke zëvendësuar ‘barbarët myslimanë’ me ‘terroristët islamikë’.

Megjithatë, presidenti francez Emmanuel Macron nuk u tërhoq nga thënia, “Vendi ynë pësoi një sulm terrorist islamik”, pasi një sulm me thikë ndodhi jashtë një kishe në Nisë. Incidenti ndodhi 13 ditë pasi Samuel Paty, një mësues i frëngjishtes, iu pre koka nga një i ri musliman në Paris.

Autoritetet austriake përshkruan gjithashtu një seri sulmesh, të cilat duket se janë kryer nga myslimanët në Vjenë, si akte të “terrorizmit islamik”.

Pavarësisht mbrojtjes së tyre të ashpër të vlerave të iluminizmit dhe demokracisë, Azami dhe kritikë të tjerë mendojnë se shtetet moderne si Franca tolerojnë shumë dhunë të tjera në botë si vendet në Indi dhe Kinë si politika të sanksionuara nga shteti – një qëndrim që nuhat hipokrizi.

“Realiteti është se forma të panumërta të dhunës terroriste ekzistojnë në të gjithë botën dhe ato janë të shumta, ato janë konstante dhe janë të shpeshta. Në disa aspekte, janë të përhershme. Ato bëhen gjithashtu në emër të vlerave të tjera ideologjike, të tilla si ato të sekularizmit. Por kur bëhet fjalë për Islamin, diskursi i zakonshëm insiston ta identifikojë atë si Islamist”, thotë Azami.

Për shembull, pavarësisht nga fakti se regjimi i Sirisë i Asadit, i cili bazohet në një ideologji laike nacionaliste arabe të njohur si Baathism, ka kryer shumë mizori kundër popullit të vet dhe zakonisht nuk identifikohet si një shtet “terrorist”, thotë Azami.

“E njëjta gjë vlen edhe për Indinë, ideologjia shtetërore e së cilës aktualisht është hindu dhe nacionaliste. Unë mendoj se ajo që është kryesore këtu është përbërësi i nacionalizmit, sepse nacionalizmi është feja laike e kudogjendur e botës moderne ”, thotë Azami.

“Një nga shembujt më ekstremë të një dhune të tillë sekulare/nacionaliste sot, që me siguri meriton etiketën emocionuese të terrorizmit të sponsorizuar nga shteti, është persekutimi i Kinës ndaj Turqve Ujgur”.

“Shtete të tilla po masakrojnë, vrasin, burgosin, torturojnë dhe privojnë nga dinjiteti themelor njerëzor i miliona njerëzve. Kjo po ndodh vazhdimisht, çdo ditë”, shtoi ai.

Përkundër gjithë këtyre tmerreve, askush nuk po flet për “terrorizmin” e kombit-shtet, qoftë ai kinez apo indian. Termi i ngarkuar emocionalisht i “terrorizmit” përdoret pothuajse ekskluzivisht për të caktuar veprime të dhunshme të kryera nga muslimanët.

“Megjithatë, kur një numër relativisht i vogël i njerëzve në Evropë sulmohen tragjikisht nga elementë të poshtër dhe kriminalë brenda këtyre shoqërive, dhe madje edhe një vrasje e tillë është absolutisht e papranueshme, të gjithë fillojnë të flasin për ‘terroristët Islamistë’, thotë Azami.


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
BotaLajmeOPINIONEOpinione - Ballina