A e dini sa fitojnë liderët në rajon dhe në botë? Shihni listën e shtetarëve më të pasur

Edhe pse ata marrin vendime të përditshme dhe të rëndësishme që mund të përcaktojnë fatin e vendeve dhe qytetarëve në mbarë planetin, të ardhurat e presidentëve dhe kryeministrave botërorë dhe rajonalë nuk diskutohen shpesh.

Nëse analizohen presidentët e disa vendeve që njihen si fuqi botërore, mund të shihet se diferencat në paga që ndahen nga buxheti për funksionet e tyre variojnë nga shuma përrallore deri tek ato që vështirë se mund të vlerësohen si reale, por që përfaqësojnë zyrtare. burime të qeverive, pra të zyrës së presidentit.

Cilët politikanë kanë pagat më të larta?

Kur bëhet fjalë për pagat e presidentëve në botë, në krye të kësaj liste, të paktën kur flasim për vendet më të forta në botë, bie në sy presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden.

Sipas ligjeve dhe Kushtetutës amerikane, paga e Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës përcaktohet nga Kongresi Amerikan dhe prej vitesh është në të njëjtin nivel, që do të thotë se kur bëhet fjalë për pagat, si Biden ashtu edhe ai i tij. paraardhësit, përfshirë Donald Trump dhe Barack Obama, morën të njëjtën shumë.

Sipas informacioneve nga Shtëpia e Bardhë, paga vjetore e presidentit amerikan është vendosur në 400 mijë dollarë.

Është interesante se gjatë historisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës, paga e presidentit është rritur disa herë. 18 presidentët e parë të SHBA-së kishin një pagë të përcaktuar prej 25,000 dollarësh. Nga viti 1933 deri në vitin 1945, paga e presidentëve amerikanë u rrit në 75,000 dollarë dhe në vitin 1969, Kongresi miratoi një vendim për rritjen e pagës në 200,000 dollarë.

Rritja e fundit e pagës së presidentit në SHBA ndodhi në vitin 2000 kur Kongresi e ngriti pagën në 400,000 dollarë, shifër që ka mbetur deri më sot.

Një nga ata që mund të mburret me një rrogë është kancelari gjerman Olaf Scholz, i cili mbledh 360 mijë euro në vit, pak më pak se presidenti amerikan.

Megjithatë, kancelarja gjermane nuk është personi që fiton shumën më të lartë kur bëhet fjalë për pagat. Gazeta gjermane Tagesschau publikoi informacione se të paktën 21 anëtarë të bordit të kompanive federale kanë një pagë më të lartë se kreu i shtetit. Sipas kësaj media fituesi më i lartë është drejtori i përgjithshëm i Deutsche Bahn me pagë vjetore prej 900 mijë eurosh.

Kur bëhet fjalë për shtetarët e tjerë, spikasin kryeministri i Britanisë së Madhe Rishi Sunak dhe presidenti i Francës Emmanuel Macron, të cilët fitojnë përkatësisht 189.127 dhe 162.000 euro.

Për disa zyrtarë, informacioni i disponueshëm publik për pagat është shumë i vështirë për t’u gjetur. Sipas CNN, Kremlini njoftoi se presidenti rus Vladimir Putin mbledh 127,513 euro në vit.

Ajo që është interesante, ndër shtetarët që fitojnë më pak para janë presidentët e Turqisë dhe Kinës. Gazeta turke Cumhuriyet publikoi informacione se paga e presidentit arrinte në 100,750 lira turke në baza mujore, aq sa kishte marrë presidenti turk në vitin e kaluar.

Ndoshta informacioni më interesant është ai që lidhet me njeriun e parë të Kinës, Xi Jinping. Media shtetërore në Kinë publikoi më parë informacione se paga vjetore e presidentit është 20,000 dollarë.

Rritja më e madhe e pagave erdhi në vitin 2015, kur Partia Komuniste miratoi një rritje prej 62 për qind për presidentin dhe gjashtë zyrtarë të tjerë të lartë.

Kush është lideri “më i pasur” i rajonit?

Në ndryshim nga zyrtarët botërorë, pagat e presidentëve dhe kryeministrave në rajon janë dukshëm më të ulëta, por sigurisht po aq interesante për analizë.

Nëse shohim pagat e presidentëve dhe kryeministrave në vendet e ish-Jugosllavisë, Bosnja dhe Hercegovina kryeson listën. Për shkak të strukturës shtetërore dhe Presidencës tre anëtarëshe, në Bosnje dhe Hercegovinë ndahen pak më shumë se 100 mijë euro në vit për pagat e tyre, në shumën totale për të gjithë anëtarët. Paga bazë mujore e një anëtari të Kryesisë së Bosnje-Hercegovinës është vendosur në 6000 KM.

Duke parë vendet e tjera të rajonit, presidenti “më i pasur” është njeriu i parë i Kroacisë – Zoran Milanović. Sipas të dhënave nga kartela e pasurisë, presidentja kroate raportoi një pagë neto prej 3,555 euro në muaj. Po aq pagë merr edhe presidentja e Sllovenisë, Natasha Pirc-Musar, e cila mbledh 42,456 euro në vit.

Kur bëhet fjalë për presidentin e Malit të Zi, duke qenë se Jakov Milatoviq e mori këtë pozitë disa javë më parë, si pasqyrë e pagës së Presidentit të Malit të Zi ka shërbyer karta e pasurisë së ish-presidentes Mila Gjukanoviq, e cila merrte 26,490 euro në vit.

Ndonëse mund të pritet ndryshe, ndër ata që marrin shumën më të vogël për sa i përket pagës është presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, i cili sipas Agjencisë për Parandalimin e Korrupsionit ka raportuar një pagë mujore prej 1500 euro.

Natyrisht, është iluzore të pritet që vendimmarrësit, veçanërisht presidentët dhe kryeministrat, të “rrojnë” vetëm me pagën bazë në baza mujore.

Krahas pagës bazë, pothuajse në çdo rast ka edhe përfitime të tjera që ndikojnë në shumën totale të të ardhurave të kryeministrit apo presidentit në baza mujore.

Megjithatë, këto shuma sigurisht që mund të shërbejnë si një tregues i mirë se sa para ndahen nga buxheti për ata që shpesh marrin vendimet më të rëndësishme si për qytetarët e vendeve të tyre ashtu edhe për të gjithë botën.

 

Kategoritë
BotaLajme