​Niveli më shqetësues i vdekjeve në botë në Britani, shkak “vendimet e dobëta’’ thonë shkencëtarët

“Një trashëgimi e vendimeve të dobëta” nga Britania e Madhe para dhe gjatë pandemisë çoi në një nga nivelet më të këqija të vdekjeve në botë, kanë thënë shkencëtarët.

Laburistët gjithashtu kritikuan “gabimet monumentale” nga kryeministri në vonimin e veprimit sipas këshillave shkencore mbi bllokimet e vendit për tre herë.

Ndërsa Britania e Madhe kaloi 100,000 vdekje, Boris Johnson tha: “Ne me të vërtetë bëmë gjithçka që mundëm.”

Ministri Robert Jenrick tha se ministrat morën këshillat e ekspertëve “më të mirë të mundshëm”.

Por Prof. Linda Bauld, eksperte e shëndetit publik nga Universiteti i Edinburgut, tha se pozicioni aktual i Mbretërisë së Bashkuar ishte “një trashëgimi e vendimeve të dobëta që u morën kur lehtësuam kufizimet”.

Ajo i tha BBC – së se mungesa e përqendrimit në provë dhe gjurmë dhe “paaftësia absolute për të njohur” nevojën për të adresuar udhëtimet ndërkombëtare kishte çuar gjithashtu rritje në një vërshim dimëror vdekjeprurës.

Prof Sir Michael Marmot, i cili kreu një përmbledhje të pabarazive në vdekjet e Covid-19, tha se Britania e Madhe kishte hyrë në pandemi “në një gjendje të keqe” me rritjen e pabarazisë shëndetësore, një ngadalësim të përmirësimeve të jetëgjatësisë dhe mungesës së investimeve në publik sektor.

Qeveria gjithashtu dështoi të krijojë një sistemi pune të gjurmimit të kontakteve, nuk futi kontrolle efektive shëndetësore në kufij dhe ende nuk ka ofruar “pagë të duhur për të sëmurët”, tha ai.

Kategoritë
BotaLajme