​Izraelitët përfundojnë provën e ilaçit që zbut COVID-19

Studiuesit në Qendrën Mjekësore Ishilov në Tel Aviv kanë përfunduar me sukses testin e fazës së parë të ilaçit, i cili mund të kontribuojë në trajtimin e rasteve të moderuara dhe serioze të virusit COVID-19, pra shërimin më të shpejtë, njoftoi Qendra sot.

Substanca EXO-CD24 nga profesor Nadir Arber u testua në 30 pacientë, kushtet e të cilëve ishin mesatare ose më të këqija dhe të gjithë 30 u rikuperuan, 29 prej të cilëve brenda tre deri në pesë ditë, raporton portali Times of Israel.

Ilaçi përdoret për të luftuar mbi reagimin potencialisht vdekjeprurës të sistemit imunitar ndaj infeksionit me virusin korona, i cili besohet të jetë përgjegjës për shumicën e vdekjeve që lidhen me sëmundjen.

Substanca përdor ekzozome që transferojnë materiale ndërmjet qelizave për të dhënë një proteinë të quajtur CD24 në mushkëri.

“Kjo proteinë gjendet në sipërfaqen e qelizave dhe ka një rol të njohur dhe të rëndësishëm në rregullimin e sistemit imunitar”, tha një nga studiuesit, Shiran Shapira.

Siç tha ai, proteina ndihmon në qetësimin e sistemit të imunitetit dhe “frenon stuhinë”.

“Preparati thithet një herë në ditë për disa minuta, për pesë ditë. Përgatitja drejtohet drejtpërdrejt në zemër të stuhisë – në mushkëri, ndryshe nga formulat e tjera. EXO-CD24 zbatohet në nivel lokal, ai vepron gjerësisht dhe pa efekte anësore”, tha Nadir Arber.

Një fazë e re e testimit të ilaçeve është gati të fillojë, por zyrtarët e spitalit tashmë duan ta përdorin atë për të trajtuar pacientët.

Drejtori i Qendrës Mjekësore Ishilov, Roni Gamzu, tha se kërkimi është i përparuar dhe i sofistikuar dhe se mund të shpëtojë shumë pacientë.

“Rezultatet e fazës një të testeve janë të shkëlqyera dhe futin besim në metodën që Arber ka hulumtuar për vite,” tha ai.

Kategoritë
BotaLajme