Turqia pret zbatim “të menjëhershëm dhe të plotë” të vendimit të përkohshëm të GJND-së për Izraelin

“Ne besojmë se masat e përkohshme të treguara nga GJND përfaqësojnë një mundësi të madhe për të ndaluar gjakderdhjen në Palestinë”, thuhet në një deklaratë të MPJ-së turke

Ministria e Punëve të Jashtme (MPJ) e Türkiyes njoftoi se pret zbatim “të menjëhershëm dhe të plotë” të masave të përkohshme të urdhëruara nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) në çështjen e gjenocidit kundër Izraelit, raporton Anadolu.

“Ne presim zbatimin e menjëhershëm dhe të plotë të urdhrit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (GJND) që tregon masat e përkohshme të shpallura sot në lidhje me sulmet e Izraelit kundër popullit palestinez që jeton në Gaza”, thuhet në një deklaratë të MPJ-së turke, ku shtohet:

“Ne besojmë se masat e përkohshme të treguara nga GJND përfaqësojnë një mundësi të madhe për të ndaluar gjakderdhjen në Palestinë”.

Deklarata erdhi pasi GJND-ja urdhëroi Izraelin që “të marrë të gjitha masat brenda fuqisë së tij” për të parandaluar gjakderdhjen e mëtejshme në Gaza në përputhje me detyrimet e Konventës së Gjenocidit. Gjykata kërkoi gjithashtu lirimin e menjëhershëm të të gjitha pengjeve.

Në deklaratë thuhet se paqja dhe siguria e qëndrueshme në Lindjen e Mesme mund të arrihet vetëm me një zgjidhje të drejtë të konfliktit izraelito-palestinez në bazë të ligjit ndërkombëtar dhe parametrave të vendosur.

“Turkiye është e përkushtuar të japë çdo kontribut dhe përpjekje drejt këtij qëllimi”, thuhet gjithashtu në deklaratë.

Afrika e Jugut ngriti rastin për gjenocid kundër Izraelit në GJND në fund të muajit të kaluar dhe i kërkoi gjykatës të jepte masa urgjente për t’i dhënë fund gjakderdhjes në Gaza, ku më shumë se 26 mijë palestinezë janë vrarë që nga 7 tetori.

Gjykata gjithashtu urdhëroi Izraelin të marrë masa “të menjëhershme dhe efektive” për të mundësuar ofrimin e shërbimeve bazë të nevojshme urgjentisht dhe ndihmës humanitare në Rripin e Gazës, por nuk urdhëroi një armëpushim.

Kategoritë
BotaLajme