SHBA-të i dhuruan pushkë Izraelit me një kusht: Ato nuk mund t’u jepen kolonëve në Bregun Perëndimor

Izraeli i premtoi administratës Biden se pushkët e sulmit që Shtetet e Bashkuara të Amerikës i dërgojnë Izraelit do t’i dorëzohen agjencive qeveritare, përkatësisht policisë, dhe jo “skuadrave civile” të kolonëve në vendbanimet në Bregun Perëndimor të pushtuar.

Zëdhënësi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë, John Kirby, tha se amerikanët morën një premtim nga izraelitët se armët do të përfundonin vetëm në duart e forcave të policisë izraelite.

“Departamenti i Shtetit i SHBA-së bëri detyrat e tij të shtëpisë dhe ky është angazhimi që ne morëm”, tha Kirby.

Pushkët e sulmit që do t’i dorëzohen Izraelit kushtojnë 34 milionë dollarë. Izraeli ka porositur tre këste me 24,000 pushkë sulmi dhe armë gjysmë automatike, sipas një njoftimi jozyrtar që Departamenti i Shtetit i dha Kongresit javën e kaluar.

Javën e kaluar, Haaretz i Izraelit raportoi se administrata Biden është e dyshimtë për një skenar në të cilin ministri i Sigurisë Kombëtare i Izraelit Itamar Ben-Gvir shpërndan pushkë sulmi për “skuadrat e mbrojtjes” në vendbanime.

Zyrtarët amerikanë thanë se kishin frikë se armët mund të përdoreshin kundër civilëve palestinezë. Në raport thuhet se “Izraeli i ka premtuar zyrtarisht SHBA-së se armët do të shpërndahen vetëm nga policia ose ushtria izraelite”.

Kategoritë
BotaLajme