Serwer: Versioni i fundit franko-gjerman, këto janë të rejat dhe defektet

Analisti dhe profesori amerikan, Daniel Serwer që përcjell nga afër zhvillimet në Ballkanin Perëndimor, veçanërisht ato që ndërlidhen me dialogun Kosovë-Serbi ka bërë një koment lidhur me versionin e fundit të propozimin franko-gjerman që është bërë publik para disa ditës. Në shkrimin e tij Serwer ka veçuar të rejat e planit dhe atë çfarë mungon 

Serwer thotë se propozimi i Berlinit dhe Parisit është një hap në drejtimin e duhur, nëse implementohet plotësisht megjithatë thotë se ka disa shtesa të dyshimta dhe elemente të rëndësishme që mungojnë.

Ai thotë se e reja në versionin e fundit që u publikua është se jepen më shumë detaje për çështjet që ndërlidhen me Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe se sa që i ka parë në dokumentet e më hershme.

Këtu citon dokumentin e publikuar në të cilin thuhet se “ Të dyja palët avokojnë për arritjen e marrëveshjeve konkrete, në përputhje me instrumentet përkatëse të Këshillit të Evropës dhe përdorimin e përvojave ekzistuese evropiane, në mënyrë që të sigurohet një nivel i duhur i vetëqeverisjes për komunitetin serb në Kosovë dhe mundësia e ofrimit të shërbimeve. në Kosovë. Kosova.[sic] disa fusha specifike, duke përfshirë mundësinë e ndihmës financiare nga Serbia dhe kanalet e drejtpërdrejta të komunikimit ndërmjet komunitetit serb dhe Qeverisë së Kosovës”.

Serwer thotë se i pari nga paragrafët më lartë s’është i mirë meqë dështon t’i referohet Kushtetutës së Kosovës zi bazë për “marrëveshje konkrete”.

Pastaj thotë se mungon edhe zgjidhja reciproke për shqiptarët që jetojnë në Serbi.

“Gjithashtu nuk kërkon reciprocitet brenda Serbisë për komunitetin shqiptar atje. Cilat kushte do të rregullonin “mundësinë e ndihmës financiare nga Serbia”? As nuk është e qartë se çfarë do të thotë “kanalet e drejtpërdrejta të komunikimit” me qeverinë e Kosovës. Tashmë ekziston një Këshill i Komuniteteve që ofron një komunikim të tillë me Presidentin e Kosovës, si dhe përfaqësimin e serbëve dhe komuniteteve tjera në parlament dhe në ministritë e qeverisë”, potencon Serwer, raporton Express.

Ndërkohë sa i përket Manastirit të Deçanit thotë se mungon referenca për çështjen e kahershme të pronës. Serwer thotë se duhet referuar në zbatimin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës;.

Tek gjërat e rëndësishme që mungojnë, Serwer thotë se është njohja e Kosovës nga pesëshja e BE-së që vazhdojnë të mos e njohin Kosovën. Serwer thotë se edhe me pesë njohjet, propozimi aktual nuk i afrohet marrëveshjes bazë të dy Gjermanive, meqë dy Gjermanitë ishin marrë vesh që të bëhen anëtare të OKB-së.

Në rastin e Kosovës dhe Serbisë, Serwer thotë se diçka e tillë s’është e mundur meqë Rusia do të kërkonte një çmim të papranueshëm.

“Dështimi për të marrë njohjen nga pesë mosnjohësit është një prishje e marrëveshjes. Ndoshta nuk do të duhej të ishte në këtë tekst, por do të duhej të ndodhte në mënyrë që Kosova të bindet se normalizimi ishte real. Edhe me këto pesë njohje, kjo marrëveshje nuk do t’i afrohej Traktatit Bazë Gjerman/Gjerman, sipas të cilit supozohet se është modeluar. Kjo bëri që Republika Federale dhe Republika Demokratike të bëhen anëtarë të Kombeve të Bashkuara. Këtu nuk ka një mundësi të tillë, pasi Rusia do të kërkonte një çmim të papranueshëm”, shprehet Serwer.

Në fund Serwer thotë se duhet bërë presion Beogradit dhe Prishtinës  për të bërë kompromiset e nevojshme. Ai shton se presioni ndaj Kosovës ka qenë i dukshëm prej kohësh dhe se është e lehtë t’i bëhet presion një vendi që s’ka alternativë tjetër përveç se të bashkohet në NATO dhe BE.

Profesori amerikan thotë se presioni ndaj Serbisë është shumë më i vogël, derisa Aleksander Vucic ka luajtur lojë të suksesshme mbrojtëse duke balancuar Rusinë dhe Kinën kundër SHBA-së dhe BE-së.

Kategoritë
LajmeVendi