Provim në Srebrenicë: Murgu serb po e ndërton një kishë ortodokse në fshatin boshnjak, afër memorialit të një dëshmori

Qytetarët e Bashkësisë Lokale të Osaticës në Komunën e Srebrenicës i dërguan një letër Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë (OHR), Delegacionit të BE-së në BeH, Ambasadave Amerikane dhe Britanike në BeH, Kishës Ortodokse Serbe në Serbi, Mitropolitit të Dabrobosna, Rijaset e Bashkësisë Islame në BeH dhe Komuna e Srebrenicës, në të cilën informojnë këtë institucion për aktivitetet e murgut Luka Babiq, i cili filloi ndërtimin e një kishe ortodokse në një fshat boshnjak.

Sipas tyre, Babiq po ndërton një kishë në fshatin Kragljivodë pikërisht pranë memorialit të dëshmorit, edhe pse në fshat nuk ka asnjë besimtar ortodoks.

Në letër, vendasit kujtojnë se Bashkësia Lokale e Osaticës para agresionit kundër Bosnjë e Hercegovinës kishte rreth tridhjetë fshatra në të cilat jetonin më shumë se 6000 banorë, kryesisht boshnjakë, rreth 90 për qind.

Pas luftës, për fat të keq, në këtë zonë jetojnë vetëm disa qindra boshnjakë, të cilët, siç thonë ata, ende i vlerësojnë marrëdhëniet e mira me fqinjët e tyre shekullorë, serbët, dhe duan që të mbeten të tilla.

Në letër kujtojnë se para luftës ka ekzistuar një kishë në fshatin Karno të komunitetit lokal të Osaticës, e cila nuk është rrënuar gjatë luftës, ndryshe nga të gjitha xhamitë e kësaj zone.

Pas luftës, kisha u restaurua dhe u shpall manastir.

“Me ardhjen e murgut jashtëzakonisht radikal Luka Babiq, i cili nuk e fsheh urrejtjen e tij për boshnjakët (siç dëshmohet nga një sërë raportimesh në media për veprimet e tij radikale dhe për sjelljen e grupeve radikale nga Serbia, Rusia dhe vende të tjera nga entiteti i RS, ndaj së cilës janë indinjuar edhe serbët e rrallë vendas), fillon shkeljen e synuar të marrëdhënieve mes boshnjakëve dhe serbëve në këtë zonë”, thonë vendasit dhe theksojnë se me ndihmën e institucioneve të entitetit dhe kreut të Komunës së Srebrenicës Mladen.

Grujiçiq, Luka Babiq ka kërkuar dhe në rrethana të panjohura ka marrë në posedim ndërtesën e ish “Posta RS” në qytetin e Kragljivodës, të cilën ai po e rindërton për Kishën Ortodokse.

Ndërtesa ndodhet pranë memorialit të dëshmorit boshnjak në Kragljivod dhe rreth pesëdhjetë metra larg shtëpisë së familjes Boshnjake Nukiq.

“Me këtë proklamatë e informojmë publikun, institucionet shtetërore dhe subjektive, Kishën Ortodokse Serbe dhe kryetarin e komunës për këto aktivitete të rrezikshme për sigurinë që ky prift kryen në qytetin tonë. Nuk kemi asgjë kundër objekteve fetare, por kundërshtojmë ndërtimi i një kishe në një vend ku nuk ka asnjë besimtar ortodoks.

“Synimi i Luka Babiqit është të prishë marrëdhëniet tona të mira, të cilat ai i demonstroi më 6 janar, në ditën e Krishtlindjes, kur mbajti një liturgji në këtë vend, duke luajtur këngë nacionaliste dhe duke gjuajtur gjatë gjithë ditës. Për këtë arsye do të bëjmë kallëzim penal, pasi edhe policia (e ardhur pas kallëzimit tonë) ka qenë dëshmitare e ngjarjes, por nuk ka bërë asgjë”, shprehen vendasit dhe vijojnë:

“Kërkojmë nga organet kompetente komunale që të përgjigjen në këto pyetje: Si e ka marrë Luka Babiqin këtë objekt, si ka filluar ndërtimin e kishës ortodokse në një fshat boshnjak dhe kush e ka lëshuar lejen për ndërtimin dhe ripërdorimin e objektit? I bëjmë thirrje KPS-së së respektuar që të përdorë autoritetin e saj për të ndalur qëndrimin urrejtës të priftit, sjellja e të cilit dëmton reputacionin e kishës dhe popullit serb; Ftojmë Rijaset IZ të respektuar në Bosnje dhe Hercegovinë që përmes Këshillit Ndërfetar të përpiqet ta zgjidhë këtë problem në nivel të bashkësive fetare; I bëjmë thirrje komunitetit ndërkombëtar që nëse Komuna e Srebrenicës ka lëshuar leje ndërtimi, ta anulojë atë, siç bëri ish-përfaqësuesi i lartë kur filloi ndërtimi i kishës në tokën boshnjake në Potoçari”, thuhet në apelin e nënshkruar nga qytetarët. të këtij komuniteti lokal dhe deklaruan se “ju falënderojnë paraprakisht për dëshirën për të jetuar në marrëdhëniet sa më të mira me fqinjët, duke respektuar dhe vlerësuar fenë, traditën, paqen dhe pasurinë e të tjerëve”. /SB

Kategoritë
LajmeVendi