Presidenti i Afrikës së Jugut: Nuk do të heqim dorë që palestinezët të kenë të drejtën e vetëvendosjes

Presidenti i Afrikës së Jugut Cyril Ramaphosa u zotua të premten se vendi i tij nuk do të tërhiqet në angazhimin e tij për të siguruar të drejtën e palestinezëve për vetëvendosje.

Në një fjalim televiziv drejtuar kombit menjëherë pasi Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) urdhëroi Izraelin të marrë “të gjitha masat në fuqinë e tij” për të parandaluar aktet e gjenocidit në Gaza, Ramaphosa shprehu besimin se urdhri do të hapte rrugën për t’i dhënë fund kriza aktuale në enklavën palestineze.

Ramaphosa tha se disa e kishin kritikuar Afrikën e Jugut për dërgimin e Izraelit në Hagë, por ai këmbënguli se si një vend që përjetoi aparteidin, nuk mund të qëndronte pranë dhe të shikonte mizoritë të shpalosen pa ndërmarrë veprime.

Të premten, GJND-ja urdhëroi gjithashtu Izraelin të merrte masa të menjëhershme dhe efektive për të mundësuar dërgimin e shërbimeve bazë të nevojshme urgjentisht dhe ndihmës humanitare në Rripin e Gazës, por nuk urdhëroi një armëpushim.

Ramaphosa nënvizoi nevojën për përpjekje të përbashkëta për të arritur një armëpushim dhe për të negociuar një zgjidhje të përhershme me dy shtete.

Afrika e Jugut ngriti një padi kundër Izraelit më 29 dhjetor 2023, duke pretenduar se ai kishte shkelur detyrimet e tij sipas Konventës së Gjenocidit dhe duke kërkuar masa të përkohshme për të “parandaluar dëmtimin e mëtejshëm, serioz dhe të pariparueshëm të të drejtave të popullit palestinez sipas Konventës së Gjenocidit”.

“Këto akte gjenocidi nuk do të kryhen më kurrë pa u ndëshkuar”, tha presidenti i Afrikës së Jugut, duke shtuar se autorët duhet të mbajnë përgjegjësi.

Një deklaratë e mëparshme nga Ministria e Jashtme e Afrikës së Jugut tha se vendi “do të vazhdojë të bëjë gjithçka në fuqinë e tij për të ruajtur ekzistencën e popullit palestinez, për t’i dhënë fund të gjitha akteve të aparteidit dhe gjenocidit kundër popullit palestinez dhe për të ecur me ta drejt realizimin e të drejtës së tyre kolektive për vetëvendosje”.

“Siç ka thënë dikur Nelson Mandela, ‘liria jonë është e paplotë pa lirinë e palestinezëve'”; shtohet.

Kategoritë
BotaLajme