Plani i Kinës për t’i dhënë fund luftës

Kina ndodhet në një situatë të vështirë. Nga njëra anë, Rusia është aleati i saj i madh në luftën kundër Perëndimit për hegjemoninë ndërkombëtare. Nga ana tjetër, qëndrimi i pamatur i Putinit hedh hijen e errët të një konflikti global me përmasa katastrofike. Prandaj, qëndrimi i Pekinit ka qenë jashtëzakonisht i kujdesshëm gjatë vitit të kaluar.

Pa dënuar shprehimisht pretendimet ekspansioniste të partnerit të saj, Kina është përpjekur të arrijë përfundimin e armiqësive për të shmangur fërkimet e panevojshme me Evropën dhe Shtetet e Bashkuara. Xi Jinping është, për momentin, ekuilibristi më i madh në planet.

Kishte shumë pritshmëri përpara njoftimit nga gjiganti aziatik se propozimi i tij zyrtar i paqes do të bëhej publik këtë javë. Edhe Presidenti ukrainas Volodimir Zelensky deklaroi se do ta lexonte me kujdes propozimin, duke shpresuar se Kina do të shërbente si ndërmjetëse. Megjithatë, rezultati ka qenë zhgënjyes për shumicën e Perëndimit sepse ishte i pamjaftueshëm. Letra nuk është gjë tjetër veçse një përsëritje e neutralitetit absolut të Kinës.

Megjithatë, disa pasazhe lënë të kuptohet për një pakënaqësi të caktuar ndaj Putinit. Kina pretendon se “njeh integritetin territorial të Ukrainës”, por në të njëjtën kohë e kupton frikën e Rusisë për përfshirjen e vendeve të reja në NATO. Ata kanë bërë thirrje për një armëpushim, duke shmangur me të gjitha mënyrat fjalën “pushtim”.

Dokumenti paralajmëron se ata nuk do të mbështesin kurrë përdorimin e armëve bërthamore, duke argumentuar se është një skenar që thjesht “nuk mund të ndodhë”, pasi do të thoshte shkatërrim total. Kjo kuptohet si një kritikë e mbuluar ndaj Putinit, i cili në më shumë se një rast ka kërcënuar Perëndimin me çlirimin e potencialit shkatërrues të arsenalit të tij bërthamor.

Megjithatë, Pekini ka dënuar përpjekjet për të izoluar ekonominë ruse. Ministri i Jashtëm kinez, i cili ka qenë i ngarkuar për të bërë publike përmbajtjen e propozimit, ka treguar se sanksionet e njëanshme kontribuojnë vetëm në rritjen e tensionit ndërkombëtar dhe se çdo hakmarrje duhet së pari të miratohet nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara. Megjithatë, si Rusia ashtu edhe Kina kanë të drejtën e vetos në organin e përmendur, pasi janë anëtarë të përhershëm.

Kategoritë
BotaLajme