Një tjetër qytet holandez pranoi shlyerjen e borxhit të familjeve më të varfra

Disa prej familjeve më të varfra në qytetin holandez të Arnhemit do t’u shlyhen borxhet. Autoritetet besojnë se kjo do t’u japë familjeve të varfra një fillim të ri në jetë.

Përkatësisht, zyrtarët komunalë filluan të trokasin në dyert e shtëpive në lagjen Immerloo, që është një nga vendbanimet më të varfra në Holandë, duke ofruar shlyerjen e borxheve.

Këshilltari përgjegjës për sigurimet shoqërore Mark Lauriks tha se njerëzit ishin skeptikë në fillim.

Megjithatë, dyshimi u zhduk shumë shpejt. Lauriks shpreson që 40 deri në 60 familje do të regjistrohen për të marrë pjesë në pilotin dyvjeçar të shlyerjes së borxhit pa kërkuar asgjë në këmbim.

Prioritet u jepet familjeve me fëmijë dhe kur mendohet se kush mund të marrë pjesë në projekt, merret parasysh numri i atyre që kanë borxh, sa kohë është borxhi dhe gjëra të tjera.

Shlyerja e borxhit do të bëhet nga katër organizata humanitare, jo nga taksapaguesit. Autoritetet do të kenë kosto minimale në zbatimin e këtij projekti pilot.

Këshilltari Lauriks beson se modeli ekzistues i ndihmës për familjet me borxhe nuk funksionon. Siç tha ai, ai model kushton më shumë se shuma e vetë borxhit.

“Njerëzit janë të sëmurë fjalë për fjalë nga borxhi. Kur borxhi shlyhet, njerëzit marrin përsëri kontrollin e jetës së tyre,” mendoi ai.

Sipas kompanisë së mbledhjes së të dhënave De Argumentenfabriek, borxhi total i familjeve holandeze në vitin 2018 ishte nga tre deri në 3.5 miliardë euro, ndërsa kostot e përballimit të pasojave të borxhit arritën në 17 miliardë euro.

Projekti pilot në Arnhem ndjek nismat për lehtësimin e borxheve në qytete të tjera holandeze. Sipas të dhënave të Entit Evropian të Statistikave (Eurostat), shkalla e varfërisë në Holandë, si një nga vendet më të pasura në Evropë, është 16.5 për qind.

Në vitin 2020, Amsterdami mori përsipër borxhet e të rinjve në mënyrë që ata të shkonin në shkollë ose të stërviteshin për një punë. Për më tepër, media holandeze njoftoi vitin e kaluar se numri i banorëve me borxhe në Utrecht ishte përgjysmuar në 12,000, pasi autoritetet e qytetit morën përsipër financat e familjeve më të varfra. Por qasja e Arnhem është më radikale sepse familjet nuk janë të kushtëzuara për të marrë borxhe.

Robert Vonk, profesor i historisë së sigurimeve shoqërore në Universitetin e Utrehtit, vuri në dukje se borxhi është konsideruar prej kohësh një lëshim, diçka imorale, diçka me konotacion krimi. Duke pasur parasysh këtë, ai beson se forma e përmendur e ndihmës thuhet se mund të shlyejë diçka të keqe, shkruan Gazeta Guardian.

Kategoritë
BotaLajme