Ky qytet quhet “më i rrezikshmi në botë”: Është i braktisur plotësisht dhe i fshirë nga hartat

Wittenoom është një qytet në Australi që quhet më i rrezikshmi në botë, sepse vetëm thithja e ajrit në të mjafton për t’ju vrarë, prandaj u braktis dhe u fshi nga hartat.

Zyrtarët australianë e kanë fshirë Wittenoom nga harta në një përpjekje për të penguar turistët e mundshëm që të shkojnë atje. Banori i fundit i qytetit hoqi dorë nga lufta për të qëndruar në maj të këtij viti dhe është vendi ku jetonin në kulmin e tij disa mijëra njerëz.

Deri në vitin 2015, ishin vetëm gjashtë prej tyre, dhe vitin e kaluar mbeti vetëm 80-vjeçarja Lorraine Thomas.

https://v19-web-newkey.tiktokcdn.com/bf84aff58495e0ee6d135f850d9db021/655ac99b/video/tos/alisg/tos-alisg-pve-0037c001/ocnB1tzQfEgOeu1tHRXbAB8EwNTIUQQtgjtj4h/?a=1988&ch=0&cr=3&dr=0&lr=tiktok_m&cd=0%7C0%7C1%7C3&cv=1&br=1554&bt=777&bti=NDU3ZjAwOg%3D%3D&cs=0&ds=3&ft=ApKJEB19q8ZmohBXKQ_vjYJoKAhLrus&mime_type=video_mp4&qs=0&rc=NWVnaGQ5Zzc6Zmk5ZTVpaUBpajNpO2c6Zjp1aTMzODczNEAvLS0yYjBjNV8xLjJjX2IwYSNhbW5scjRfaW5gLS1kMS1zcw%3D%3D&l=2023111920502286FE1B5CCDFF54414702&btag=e00088000

Qyteti dikur i gjallë i minierave në rajonin e Pilbara është në të vërtetë vdekjeprurës dhe ndodhet në mes të vendit më të madh të kontaminuar në hemisferën jugore.

Gjatë kulmit të zhvillimit në vitet 1930, mijëra njerëz jetuan atje. Toka në Wittenoom ishte e pasur me asbest blu dhe shumë australianë u zhvendosën atje për të gjetur punë në miniera.

https://v19-web-newkey.tiktokcdn.com/90a3a0568c5383e80165392b075b7290/655ac984/video/tos/alisg/tos-alisg-pve-0037c001/3f0fb24e021c4a078436abdaafd25a1e/?a=1988&ch=0&cr=3&dr=0&lr=tiktok_m&cd=0%7C0%7C1%7C3&cv=1&br=6572&bt=3286&bti=NDU3ZjAwOg%3D%3D&cs=0&ds=3&ft=ApKJEB19q8ZmohBXKQ_vjYokiAhLrus&mime_type=video_mp4&qs=0&rc=OGU7ZjxlaTc6ZWk8NDs8NkBpM3F4ZTw6Zmo6OTMzODczNEAyMjIuLy80XmExLzQuYzQ1YSNpZXNrcjQwazVgLS1kMS1zcw%3D%3D&l=202311192050231024BC12D7700E4277B0&btag=e00088000

Për tre dekadat e ardhshme ai ishte një qytet minierash në zemër të tij – por kjo mënyrë jetese në fakt po vriste popullsinë vendase. Minierat përfundimisht u mbyllën në vitin 1996 sepse nuk po fitonin më para të mjaftueshme, megjithatë, kostoja njerëzore peshonte shumë më tepër çdo humbje fitimi.

Më shumë se 2000 punëtorë dhe banorë vdiqën nga thithja e fibrave blu vdekjeprurëse të asbestit. Ajri është ende toksik sot, duke e detyruar qeverinë të prishë ndërtesat, të mbyllë deponitë e mbetjeve të minierave dhe të mbyllë plotësisht qytetin. Pavarësisht përpjekjeve për pastrim, mbetën tre milionë ton mbetje asbesti.

Toka nuk do të jetë kurrë e sigurt për banimin e njerëzve për shkak të rrezikut të vazhdueshëm të asbestozës – por disa njerëz nuk mund t’i rezistojnë vizitës. I tillë ishte rasti i tiktokerëve të shumtë që vendosën të vizitojnë këtë vend të braktisur.

Kategoritë
Të ndryshme