Izraeliti 18-vjeçar refuzon të shërbejë në ushtrinë izraelite, pret të shkojë përsëri në burg

Një 18-vjeçar izraelit, i cili u burgos pasi refuzoi të shërbente në ushtrinë izraelite, ka thënë për Sky News se është gati të shkojë sërish në burg. Tal Mitnick e arsyeton qëndrimin e tij duke pretenduar se lufta në Gaza nuk është mënyra për të arritur paqen me palestinezët.

Meqë ra fjala, Mitnick është i pari izraelit që u burgos për kundërshtim të ndërgjegjes në këtë luftë. Ai u lirua nga një burg ushtarak izraelit të premten, pasi kreu 30 ditë. Ai tha se është cilësuar si tradhtar, por edhe se i qëndron bindjeve të tij pacifiste.

“Qeveria dhe regjimi mendojnë se qëllimi i luftës është eliminimi i Hamasit dhe kthimi i pengjeve. Unë mendoj se asnjë nga këto qëllime nuk mund të arrihet me luftime gjithnjë e më shumë sepse, siç e pamë, ne i kemi kthyer pengjet me duke i shkëmbyer me të burgosur”, tha ai.

Të afërmit e pengjeve ngritën tenda përpara rezidencës së Netanyahut

“Ne po shohim gjithnjë e më shumë luftime në të cilat vriten pengjet. Për shembull, forcat izraelite të mbrojtjes vranë tre pengje disa javë më parë, sepse ata mendonin se ishin palestinezë. Dhe qëllimi i dytë i eliminimit të Hamasit gjithashtu nuk do të arrihet duke luftuar. ” vazhdoi ai.

Më shumë se 130 pengje janë ende në Gaza dhe negociatat për lirimin e tyre po përparojnë ngadalë. Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu është nën presion në rritje për të ndërmjetësuar një marrëveshje të re me Hamasin.

Të afërmit e pengjeve ngritën tenda përpara rezidencës së tij në Jerusalem. Duke përshkruar kushtet në burg, Mitnick deklaroi se të burgosurit trajtoheshin si ushtarë. “Ti zgjohesh herët, gjithmonë e pastron qelinë, duhet të qëndrosh në vend për një kohë të gjatë, dhe njerëzit e tjerë atje janë ushtarë të vërtetë. Shumica e njerëzve kanë shërbyer dhe shumë prej tyre janë dezertorë”, theksoi ai.

Ai pret të përfundojë sërish në burg

“Për momentin po shohim një ndryshim real në dënimin e dezertorëve. Personat që dezertuan për tre muaj, p.sh., për të ndihmuar familjen ose për t’u kujdesur për vëllezërit dhe motrat e tyre, dënohen me gjashtë muaj burg ushtarak. ” ai shtoi.

Ndërsa jepte një intervistë për Sky News, ai mori një telefonatë nga IDF duke e udhëzuar të paraqitej në detyrë të martën në mëngjes. Ai njoftoi se do të vinte dhe do të refuzonte të shërbente përsëri. “Ata mendojnë se një dënim 30-ditor do të më trembë në një farë mënyre, por unë nuk ndihem i frikësuar. Unë i qëndroj bindjeve të mia dhe do të refuzoj të kryej përsëri,” tha ai.

“Të martën pasdite ose mbrëmje. Do të më kthejnë në burg për një dënim tjetër. Po mendoj me vete, kam kaluar tashmë 30 ditë. Mund të bëj edhe 30 dhe mund të bëj 30 të tjera pas kësaj sepse E di që shumë njerëz më mbështesin dhe jam në gjendje të bëj një ndryshim dhe t’i tregoj botës se ka një mënyrë tjetër dhe se ne mund të zgjedhim jo dhunën në vend të dhunës”, tha ai.

“Unë mendoj se për 70 vjet ne kemi parë të njëjtën politikë okupimi, rrethimi dhe supremacie hebreje midis lumit dhe detit dhe nuk mund të marr pjesë në këtë. Lufta vetëm e forcoi mendimin tim. Ndjej se duhet të ndalojmë cikli i dhunës. Disi do të ndalet dhe besoj se çdo person duhet të punojë për ta ndalur dhunën nga pozicioni i tij”, shpjegoi ai.

“Unë nuk dua të shërbej për shkak të besimeve dhe vlerave të mia”

Mitnick nuk duhet të kishte shërbyer në vijën e parë në radhë të parë. Në vend të kësaj, ai u caktua në një pozicion në inteligjencën ushtarake. Megjithatë, ai thirri kundërshtimin e ndërgjegjes dhe deklaroi se nuk besonte se duhej të ndëshkohej për refuzimin e luftimit.

“Ndjej se fakti që nuk dua të shërbej nuk është një problem mendor dhe nuk duhet të perceptohet si i tillë. Unë nuk dua të shërbej për shkak të bindjeve dhe vlerave të mia dhe ky nuk është një problem mendor.” tha ai.

Mesarvot, një grup emri i të cilit do të thotë “kundërshtues”, thotë se ka dhjetëra mbështetës, por numri i saktë i atyre si Mitnick është i paqartë sepse shumë prej tyre nuk kanë dalë publikisht ose nuk kanë marrë letra rekrutimi gjatë konfliktit.

Kategoritë
BotaLajme