Fermerë nga 10 shtete evropiane i bashkojnë forcat kundër politikave të BE-së

Fermerët nga Republika Çeke, Sllovakia dhe vende të tjera të Evropës Qendrore protestuan përgjatë kufijve çekë të enjten, duke bllokuar disa pika kalimesh pasi kërkuan më pak burokraci dhe ndryshime në politikën e BE-së.

Fermerët në të gjithë Evropën kanë rritur protestat këtë vit, duke përfshirë Poloninë, Francën, Gjermaninë, Spanjën dhe Italinë, duke u ankuar për çmime të ulëta dhe kosto të larta, importe të lira dhe kufizime nga nisma e ndryshimeve klimatike të Marrëveshjes së Gjelbër të BE-së.

Fermerët bllokuan kalimin Hodonin-Holic në kufirin çeko-sllovak, ndërsa qindra traktorë, shumë të veshur me flamuj çekë ose sllovakë, mbushën autostradën. Në mesin e turmave të mbledhura u panë edhe fermerë hungarezë, raporton Reuters.

Fermerët çekë dhe polakë gjithashtu bllokuan pjesërisht një vendkalim në cepin verilindor të Republikës Çeke, ku dhjetëra traktorë ishin parkuar përgjatë rrugës, njoftoi agjencia çeke e lajmeve CTK.

Pika të tjera kufitare çeke, duke përfshirë Gjermaninë, ishin vendosur për të parë protesta. Dhoma Agrare Çeke tha se 3,000 traktorë po merrnin pjesë në protesta vetëm në Republikën Çeke.

Kategoritë
LajmeVendi