Bullgari, 7 parti hynë në parlament pas zgjedhjeve të parakohshme të përgjithshme

Partia Lëvizja për të Drejta dhe Liri (DPS), e cila arriti sukses të madh në zgjedhje, ku shumica e anëtarëve të saj janë turq, u bë fuqia e tretë më e madhe politike në vend duke marrë 13,66 për qind të votave.

Pas zgjedhjeve të parakohshme parlamentare në Bullgari më 2 tetor, shtatë parti politike që tejkaluan pragun prej 4 për qind hynë në parlamentin e 48-të të vendit me 240 deputetë, raporton Anadolu Agency (AA).

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shpalli rezultatet në bazë të regjistrimit të 99,4 për qind të protokolleve zgjedhore. Sipas kësaj, pjesëmarrja në votime mbeti në 37,8 për qind.

Partia Qytetarët për Zhvillimin Evropian të Bullgarisë (GERB), e udhëhequr prej ish-kryeministrit Bojko Borisov, e cila mori 25,37 për qind të votave, u rendit e para si fuqia më e madhe në parlament.

Partia Vazhdo të Ndryshojmë (PP), e bashkëkryesuar nga ish-kryeministri Kiril Petkov, zu vendin e dytë me 20,21 për qind të votave.

Partia Lëvizja për të Drejta dhe Liri (DPS), e cila arriti sukses të madh në zgjedhje, ku shumica e anëtarëve të saj janë turq, u bë fuqia e tretë më e madhe politike në vend duke marrë 13,66 për qind të votave.

Partia populiste pro-ruse, anti-Bashkimit Evropian dhe NATO-s, Rilindja, është e katërta me 10,17 për qind të votave, ndërsa Partia Socialiste Bullgare (BSP), e cila është pro-ruse dhe e udhëheq politikën sipas linjave të ish-partisë komuniste, zuri vendin e pestë me 9,32 për qind të votave.

Partia e Bullgarisë Demokratike, e mbështetur nga subjektet e vjetra qytetare, u bë forca e gjashtë në parlament me 7,46 për qind të votave. Gjithashtu pritet që Partia e Bullgarisë Demokratike të hyjë në koalicion me PP-në dhe të formojë një grup të përbashkët përpara formimit të parlamentit.

Partia pro-ruse, Ngritja Bullgare (BV), e udhëhequr nga ish-ministri i Mbrojtjes, Stefan Yanev, ka grupin e shtatë më të vogël në parlament me 4.64 për qind të votave.

Partia e argëtuesit populist, Slavi Trifonov, “Ka një popull të tillë” (ITN), nuk e kaloi pragun me 3,8 për qind të votave.

Suksesi i partisë DPS

Njoftohet se partia DPS ka marrë më së shumti vota në këto zgjedhje në rajonet e Shumen, Karxhali, Razgrad dhe Silistra, ku jetojnë turq dhe muslimanë.

Partia DPS, e kryesuar nga Mustafa Karadayi, mori 32,9 për qind të votave totale nga jashtë dhe u bë “partia që mori më shumë vota përtej kufirit në këto zgjedhje”.

Me dekret parlamenti i 48-të i vendit do të thirret në seancën e parë

Pas shpalljes së rezultateve përfundimtare të zgjedhjeve, Kuvendi i 48-të i vendit do të thirret në seancën e parë me dekret të presidentit, Rumen Radev.

Sipas kushtetutës, presidenti, pasi të negociojë me subjektet e përfaqësuara në parlament, do t’u japë detyrën e formimit të qeverisë fillimisht dy partive më të mëdha politike dhe më pas partisë së tretë.

Kabineti i ri që do të formohet në vend duhet të marrë një votëbesim me mbështetjen e të paktën 121 deputetëve. Në këtë rast, nëse negociatat përkatëse do të kenë sukses, në vend do të formohet një qeveri koalicioni.

Kategoritë
BotaLajme