Bimët do t’ju falënderojnë: Mos i hidhni lëvozhgat e vezëve, përdorni ato në kopshtin tuaj

Përpara se të vendosni të hidhni lëvozhgat e vezëve, duhet të dini se ato janë shumë të dobishme nëse keni bimë. Lëvozhgat e vezëve janë një shtesë e shkëlqyer për shumicën e kopshteve dhe bimëve shtëpiake, sepse ato përmbajnë karbonat kalciumi që forcon strukturën e bimës.

Botanisti Frank McDonough rekomandon shtimin e lëvozhgave të vezëve të grimcuara në çdo bimë ku kompostoja e shtëpisë përdoret si pleh.

Ai thekson se kompostoja e bërë në shtëpi pa lëvozhgë është shumë acid për kopshtin dhe aciditeti i lartë mund të zvogëlojë mënyrën se si bima merr lëndët ushqyese dhe të ndikojë negativisht në të korrat. Gjithashtu, mund të përdorni gëlqere që mund të blihet në dyqanin bujqësor, por përdorimi i lëvozhgave të shpenzuara është ende falas.

Përbërësi kryesor i guaskës është karbonati i kalciumit, i cili është veçanërisht efektiv kundër kalbjes pas lulëzimit. Për shembull, me domatet, uji ose njolla të errëta mund të shfaqen në fund të frutave, të cilat përfundimisht do të shkaktojnë kalbje. Kjo nuk mund të korrigjohet sapo të ndodhë.

Mjafton vetëm të vendosni lëvozhgën e vezës në tokë, por nëse dëshironi që ajo të funksionojë sa më shpejt, do të ishte mirë ta pastroni, copëtoni dhe thani në mënyrë që të dekompozohet në tokë sa më shpejt të jetë e mundur. Alabama Cooperative Extension ka zbuluar se spërkatja e një deri në dy lugë gjelle pluhur lëvozhgë veze direkt në rrënjët e bimës prodhon një efekt edhe më të mirë sesa prerja në tokë.

Ndërsa lëvoret mund të përdoren për një shumëllojshmëri bimësh, ekspertët bujqësorë thonë se ato janë veçanërisht të mira për domatet, të cilat janë veçanërisht të ndjeshme ndaj kalbjes së fundit të lulëzimit dhe mund të përdorin kalcium shtesë. Lëvozhgat gjithashtu ndihmojnë në uljen e pH të tokës dhe krijojnë një mjedis më alkalik, i cili është i dëshirueshëm për bimët si patëllxhani, specat, lulelakra, brokoli dhe zarzavatet me gjethe.

Megjithatë, nuk është e nevojshme të ekzagjerohet. Duke qenë se luspat duhet pak kohë që të prishen, aplikimi i plehrave nga luspat në kopsht ose në bimët e brendshme bëhet vetëm dy herë në vit, pra në pranverë dhe në vjeshtë.

Mos shtoni pleh shellac në bimët acid-dashëse, të tilla si boronica. Në këtë kategori bëjnë pjesë edhe bimë të tilla si dafina e malit, pieris dhe azaleas.

Kategoritë
Të ndryshme