Starbucks përballet me pengesën ekonomike pas thirrjeve për bojkot

Sulmet e pandërprera të Izraelit ndaj Palestinës vazhdojnë të tërheqin reagimin e botës.

Shumë marka që mbështesin Izraelin po bojkotohen për të parandaluar tragjedinë njerëzore në Gaza.

Më e zëshmja ishte thirrja e bojkotit për Starbucks.

Degët e kompanisë në shumë pjesë të botës u sulmuan, aksionet e saj u rrëzuan dhe ajo hyri në një pengesë ekonomike.

Starbucks, e cila ka qindra degë në Turqi, publikoi një pyetje dhe përgjigje në lidhje me pretendimet se mbështet Izraelin.

Në deklaratat e ndara me publikun, akuzat u mohuan.

Deklaratat e mëposhtme u përfshinë në tekstin pyetje-përgjigje të publikuar nga Starbucks Türkiye:

“Çfarë deklarate ka bërë Starbucks në lidhje me konfliktin e vazhdueshëm Izrael-Gaza?”

“Si Starbucks, ne mbrojmë ‘njerëzimin’ dhe vlerat njerëzore. Ne dënojmë dhunën, humbjen e jetëve të pafajshme dhe gjuhën e urrejtjes që është bërë armë. Ne do të vazhdojmë ta mbajmë këtë pozicion pa ndryshuar. Ndryshe nga lajmet e rreme dhe deklarata të pabaza të përhapura në mediat sociale, marka Starbucks nuk ka asnjë lidhje apo përfshirje me ndonjë formacion politik.”

“A ka Starbucks një prani në Lindjen e Mesme?”

“Starbucks ka operuar në Lindjen e Mesme për më shumë se 20 vjet. Ai u shërben miliona mysafirëve çdo ditë me afërsisht 21 mijë partnerë të veshur me ngjyrë të gjelbër në të gjithë rajonin. Partneri ynë i biznesit në rajon, Alshaya Group, operon rreth 2 mijë dyqane Starbucks në rajonin e Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut. Vendet ku u shërben mysafirëve përfshijnë Bahreinin, Egjiptin, Jordaninë, Kuvajtin, Libanin, Marokun, Omanin, Katarin, Arabinë Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Turqinë dhe Azerbajxhanin. Ndryshe nga lajmet e rreme dhe deklaratat e pabaza përhapur në mediat sociale, marka Starbucks nuk është e lidhur me asnjë formacion politik dhe “Ne kurrë nuk kemi përdorur dhe nuk do t’i përdorim kurrë fitimet tona për të financuar ndonjë operacion qeveritar ose ushtarak”.

“A është Starbucks një ent politik?”

“Jo, marka Starbucks nuk është e lidhur me asnjë subjekt politik. Ne kurrë nuk i kemi përdorur fitimet tona për të financuar ndonjë operacion qeveritar apo ushtarak dhe nuk do t’i përdorim kurrë.”

“Pse Starbucks paditi sindikatat e Workers United?”

“Starbucks ngriti një padi për të garantuar sigurinë e partnerëve/punonjësve dhe funksionimin e dyqaneve dhe për të parandaluar Workers United që të përdorte emrin dhe logon e markës. Deklaratat e sindikatës në lidhje me konfliktin në Lindjen e Mesme në fillim të tetorit u publikuan në mediat sociale duke përdorur tonë logoja dhe emri i kompanisë. Këto deklarata më vonë u shoqëruan gabimisht me Starbucks dhe jo me Workers United dhe filialet/përfaqësuesit e saj. Lidhja e këtyre deklaratave me Starbucks ka krijuar konfuzion, duke çuar në kërcënime ndaj partnerëve/punonjësve tanë, dëmtim të dyqaneve tona dhe thirrje për bojkot . Starbucks është një burim shqetësimi për të gjithë, qoftë në konflikt në Lindjen e Mesme apo ngjarje të tjera politike. dhe respekton të drejtën për të shprehur pikëpamjet e veta për çështjet sociale. Megjithatë, nuk e miraton fuqimisht përdorimin e paautorizuar të emrit të markës dhe logove kur shprehin pikëpamje të tilla”.

“Çfarë po ndodh midis Starbucks dhe sindikatave?”

“Vlerësimi në mënyrë të qartë nuk zbuloi asnjë provë se Starbucks kishte një “agjendë kundër sindikatave.” I njëjti vlerësim tregoi gjithashtu se kompania respektonte të drejtat e partnerëve/punonjësve të saj për t’u mbledhur dhe garantoi të drejtën e tyre për t’u organizuar kolektivisht përmes zgjedhjeve të zhvilluara në mënyrë të drejtë. “Vlerësimi gjithashtu arriti në përfundimin se Starbucks veproi në përputhje me parimet e unionit dhe të negociatave kolektive. Sigurisht, ka gjëra që duhen bërë për të siguruar përputhjen me angazhimet e deklaruara dhe parimet e kontratës.”

Kategoritë
LajmeTë ndryshme