Qiraja nuk është rritur asnjëherë në një qytet të vetëm gjerman dhe është më pak se një euro

Në një kohë kur çmimet e qirave duket se po rriten shumë në çdo qytet të madh anembanë botës dhe akomodimi në qendër të qytetit është i pakët, një komunitet i vogël në Gjermaninë jugore nuk duhet të shqetësohet për rritjen e qirasë.

Për gati 500 vjet, qiraja për banorët e rrethit Fuggerei të Augsburgut ka mbetur e njëjtë, por pse është kështu?

Jo shumë larg qendrës së qytetit, 142 banorë jetojnë në një vendbanim të mbyllur. Është një vend paqësor me oborre dhe mure idilike të stolisur me hardhi të mbipopulluara të ndërtuara mbi një marrëveshje 500-vjeçare: Banorët e vendbanimit Fuggerei paguajnë jo më shumë se 0,88 euro qira çdo vit – kjo është rreth një dollar amerikan. Po, e lexuat mirë.

Meqenëse ndoshta po pyesni veten se si dhe pse është kështu, ne fillojmë me një rikthim të shkurtër në fillimin e shekullit të 16-të dhe jetën e familjes lokale Fugger. Kur u vendosën në Augsburg në vitin 1367, familja Fugger siguroi jetesën nga tregtia e mallrave të endura, por familja e prirur për biznes vendosi shpejt marrëdhënie të rëndësishme dhe u rrit për t’u bërë një nga familjet më të pasura në qytet.

Me kalimin e viteve, ata kanë fituar pasuri të mëdha dhe pasuri të paluajtshme në të gjithë Augsburgun dhe kanë themeluar disa iniciativa sociale. Jakob Fugger u bë i famshëm si bankieri më i pasur në qytet, kjo është arsyeja pse ai u mbiquajt Jakob Fugger i Pasuri. Megjithatë, në përputhje me vlerat e familjes së tij, Jakob Fugger ndihej përgjegjës social dhe donte t’i kthente komunitetit në formën e strehimit të përballueshëm për familjet më të varfra.

Ideja për Fuggerei-n lindi dhe në vitin 1521 ai dhuroi tokë për ngritjen e një kompleksi banimi social – i pari në botë – për familjet dhe individët në nevojë, por kishte disa kushte: banorët duhej të ishin katolikë, qytetarë të regjistruar. të Augsburgut dhe të jetë në gjendje të mirë.

Kandidatët e suksesshëm iu përkushtuan lutjes për shëndetin dhe prosperitetin e familjes Fugger tri herë në ditë dhe pranuan shtetrrethimin në orën 22:00. Në atë kohë, qiraja vjetore e rënë dakord për një nga apartamentet ishte një gulden Rhine. Jakob Fugger krijoi një fond bamirësie për të financuar kompleksin e banesave sociale, i cili mbulon edhe sot disa nga kostot.

Si Lufta Tridhjetëvjeçare ashtu edhe Lufta e Dytë Botërore sollën shkatërrim shkatërrues për projektin, por Fuggerei jo vetëm që rindërtohej çdo herë, por edhe zgjerohej, duke respektuar gjithmonë kushtet e qirasë së rënë dakord fillimisht.

Kushtet nuk kanë ndryshuar deri më tani. Orari është pak më i relaksuar dhe banorët që kthehen vonë në banesën e tyre priren t’i japin bakshish rojes nëse e bëjnë këtë, por përveç kësaj, marrëveshja mbahet. Duke mos përfillur plotësisht inflacionin, vlera e një guldeni të Rhine sot është 0,88 euro, dhe kjo është shuma e qirasë që qytetarët e vendbanimit Fugger paguajnë edhe sot e kësaj dite.

Kategoritë
BotaLajme