Personi që publikoi dokumentet sekrete amerikane punonte në një bazë ushtarake

Njeriu që qëndron pas një rrjedhjeje të madhe të sekreteve të qeverisë amerikane që ka ekspozuar spiunimin ndaj aleatëve, ka zbuluar perspektiva të zymta për luftën e Ukrainës me Rusinë dhe ka ndezur zjarre diplomatike në Shtëpinë e Bardhë – është një i ri, entuziast karizmatik i armëve që ndau dokumente shumë të klasifikuara me një grup njerëz në një platformë online.

Të bashkuar nga një dashuri e përbashkët për armët, pajisjet ushtarake dhe Zotin, një grup prej disa dhjetëra personash, kryesisht burra dhe djem, themeluan një klub vetëm me ftesa në vitin 2020 në platformën Discord, popullor mes lojtarëve.

Por ata nuk i kushtuan shumë vëmendje vitin e kaluar kur njeriu që disa e quajnë “OG” postoi një mesazh të mbushur me shkurtesa dhe zhargone të çuditshme. Fjalët ishin të panjohura dhe pak njerëz e lexuan mesazhin e gjatë, shpjegoi një nga anëtarët, raportoi Washington Post.

Anëtari i ri lexoi me kujdes mesazhin e OG dhe qindra të tjerë u ndoqën në muajt në vijim. Ato ishin, kujton ai, transkripta pothuajse fjalë për fjalë të dokumenteve të fshehta të inteligjencës që OG tha se i kishte sjellë në shtëpi nga puna e tij në një “bazë ushtarake”.

OG pretendoi se ai kaloi të paktën një pjesë të ditës së tij brenda një objekti të sigurt që ndalonte telefonat celularë dhe pajisje të tjera elektronike që mund të përdoreshin për të dokumentuar informacionin e klasifikuar të vendosur në rrjetet kompjuterike qeveritare.

OG i tha grupit se ai punoi për orë të tëra duke përpiluar dokumente konfidenciale që i ndante me të njohurit e tij në serverin Discord.

“Ai është një person i zgjuar. Ai e dinte se çfarë po bënte kur i publikoi këto dokumente, sigurisht. Këto nuk ishin rrjedhje aksidentale të asnjë lloji”, tha një anëtar i grupit.

Kategoritë
BotaLajme