Pasojat e ngrohjes/ Alpet do të humbasin rreth 34 për qind të masës aktuale të akullit

Si rezultat i procesit të ngrohjes globale, Alpet do të humbasin rreth 34 për qind të masës aktuale të akullit nga mesi i shekullit, dhe edhe nëse shkrirja, e cila ka vazhduar gjatë dekadave të fundit, do të ndalonte mrekullisht, Trendi i shkrirjes do të vazhdojë, sipas rezultateve të hulumtimit të fundit nga shkencëtarët nga Universiteti i Lozanës.

Projeksionet kompjuterike, theksojnë shkencëtarët, tregojnë se humbja e akullnajave në fakt mund të jetë më e madhe dhe se, nëse vëzhgohen variablat e ngrohjes vetëm në 10 vitet e fundit, deri në vitin 2050, deri në 65 për qind të të gjitha formacioneve të akullit në Alpet mund të shkrihen.

Me ndihmën e inteligjencës artificiale dhe algoritmeve të reja, shkencëtarët zviceranë kanë krijuar një model që analizon një periudhë më të shkurtër kohore dhe tregon me më shumë saktësi pasojat negative të ngrohjes globale dhe shkrirjes së sipërfaqeve të akullit, të cilat, siç thuhet, do të rriten ndjeshëm. problemi i ujit të pijshëm në këtë pjesë të kontinentit evropian.

Sipas të dhënave të kanalit të lajmeve zvicerane “SWI”, temperatura mesatare në këtë vend është rritur, krahasuar me periudhën paraindustriale, me dy gradë celsius.

Në territorin e Zvicrës gjenden gjithsej 1500 akullnaja, të cilat janë jashtëzakonisht të rëndësishme për sigurimin e sasive të mjaftueshme të ujit të pijshëm. Me shkrirjen e tyre, ky vend do të humbasë 57 kilometra kub ujë ose 15 për qind të të gjitha rezervave.

Reduktimi i reshjeve gjatë muajve të dimrit si dhe shkrirja e shpejtë e akullnajave alpine, të njohura si kulla ujore e Evropës, mund të kërcënojnë ndjeshëm rrjedhat e lumenjve të mëdhenj si Rhine, Danubi dhe Lumi Po me një prurje më të vogël të ujit në muajt e verës. Reduktimi i kapacitetit ujor të këtyre lumenjve tashmë po ndikon negativisht në bujqësi, sektorin e energjisë dhe transportin lumor evropian.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme