Netanyahu u përpoq të justifikonte vrasjen e palestinezëve me një mesazh të tmerrshëm: Mos harroni se çfarë thotë Bibla jonë

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu të dielën thirri teorinë e ‘Amalek’, një komb në Biblën Hebraike, për të justifikuar vrasjen e Gazasve në një luftë midis Izraelit dhe Hamasit që ka vrarë më shumë se 1,400 izraelitë dhe afro 8,000 njerëz në Gaza.

“Duhet të mbani mend atë që ju bëri Amaleku, thotë Bibla jonë e Shenjtë”, tha Netanyahu.

Citati të cilit i referohet Netanyahu është libri i Samuelit në kapitullin 15 vargu 3: “Tani shkoni dhe goditni Amalekun, shkatërroni plotësisht gjithçka që ata kanë dhe mos i kurseni; por vritni burrë e grua, foshnja, ka e dele, deve dhe gomar”.

Ushtria izraelite ka hapur fazën e dytë të luftës kundër Hamasit duke dërguar forca tokësore në Gaza dhe duke zgjeruar sulmet e saj nga toka, deti dhe ajri, tha kryeministri.

“Ka raste kur një komb përballet me dy opsione: të bëjë ose të vdesë. Tani përballemi me atë provë dhe nuk kam asnjë dyshim se si do të përfundojë: do të jemi fitimtarë. Ne do ta bëjmë atë dhe do të jemi fitimtarë”, tha Netanyahu.

Numri i palestinezëve të vrarë në Gaza u rrit të shtunën në pak më shumë se 7,700 që nga fillimi i luftës, me 377 vdekje të raportuara që nga mbrëmja e së premtes, sipas Ministrisë së Shëndetësisë së Gazës.

Çfarë është Amaleku, një komb në Biblën Hebraike?

Bibla hebraike e përshkruan kombin amalekit si një armik të flaktë të izraelitëve. Termi “Amalek” mund t’i referohet nipit të Esaut që themeloi vendin, pasardhësve të tij, amalekitëve ose territoreve amalekite që ata banonin.

Sipas Librit të Eksodit, fisi i Izraelit u sulmua nga amalekitët ndërsa iknin nga Egjipti. Pasardhësit e Amalekut u mallkuan nga Perëndia edhe pse Izraeli mundi Amalekitët.

Kategoritë
BotaLajme