Mbështetje e operacionit tokësor kundër Gazës: Komandantët e SHBA-së, përfshirë Kasapin e Falluxhas, në Izrael

Gjenerali Glynn, i cili kreu sulme të përgjakshme kundër rezistencës në Falluxha, u dërgua në këtë vend për të këshilluar ushtrinë izraelite. Zhvillimi i jashtëzakonshëm ndodhi në një kohë kur Izraeli po planifikonte të hynte në Gaza nga toka.

Ndërsa ushtria izraelite po përgatitet për një operacion tokësor, SHBA vazhdon të rrisë mbështetjen e saj ushtarake.

Administrata e Uashingtonit, e cila po përpiqet të krijojë një mburojë mbrojtëse për Izraelin duke aktivizuar aeroplanmbajtëse, municione dhe sisteme të mbrojtjes ajrore në rajon, dërgoi gjithashtu komandantë kryesorë në Izrael.

Edhe pse po bëhen plane për të hyrë në Gaza nga toka, në SHBA thuhet se Izraeli nuk ka një udhërrëfyes të qartë dhe mund të përballet me humbje të rënda ushtarake.

Komandantët amerikanë në Izrael

Gjithsej 7 komandantë amerikanë morën masa për të mbështetur ushtrinë izraelite për të ndarë përvojat e tyre.

Pentagoni deklaroi se komandantët amerikanë u dërguan në rajon për të këshilluar Forcat e Mbrojtjes izraelite; Ai shpjegoi se këta komandantë nuk do të drejtonin operacione, por ishin aty për të ndarë përvojat e tyre në luftimet urbane.

‘Kasapi i Falluxhas’ drejton ekipin

Komandanti kryesor amerikan që shërben në Izrael është gjeneral-lejtnant James Glynn. Ajo që ata të gjithë kanë të përbashkët është historia e tyre e luftës kundër ISIS.

Glynn njihet si “Kasapi i Falluxhas” dhe njihet për masakrimin dhe torturimin e mijëra civilëve pas rezistencës së madhe që hasi në qytetin irakian në fjalë gjatë periudhës së pushtimit.

Sulmet e fosforit të bardhë

Emri i diskutueshëm luajti një rol të nivelit të lartë në betejat në qytetin e Falluxhas. Në nëntor 2004, Shtetet e Bashkuara hodhën sasi të mëdha të fosforit të bardhë në qytet, duke vrarë luftëtarë dhe civilë irakianë.

Qeveria amerikane fillimisht mohoi raportet për krime lufte. Por një vit më vonë, dolën prova.

Detyra e mëparshme e Glynn ishte zëvendës komandant i Komandës së Përbashkët të Operacioneve Speciale, njësia ndërkombëtare kundër terrorizmit e Forcave Speciale të SHBA.

Pentagoni nuk dha informacion të saktë

Glynn është i vetmi oficer aktiv që këshillon ushtrinë izraelite dhe emri i të cilit është bërë i ditur zyrtarisht.

Pentagoni përmbahet nga dhënia e informacionit të saktë se sa oficerë të tjerë në ekipin e tij janë në pension dhe sa janë në detyrë aktive.

“Ata nuk marrin pjesë aktive në operacione”

Sekretari i Përgjithshëm i Shtypit i Pentagonit, Patrick Ryder tha sa vijon për komandantët amerikanë në Izrael: Ata nuk marrin pjesë aktive në operacione në asnjë mënyrë. Ata janë atje për këshillim.

Pyetje për viktimat civile për SHBA: A nuk po rritet përgjegjësia juaj?

“A nuk e rrit përgjegjësinë tuaj për viktimat civile në një operacion të mundshëm në Gaza, dërgimi i një këshilltari pas ofrimit të ndihmës me armë për Izraelin? Ai iu përgjigj pyetjes si më poshtë:

Duke pasur parasysh përvojën tonë në operacionet urbane me popullsi të dendur si Iraku, ne gjithashtu besojmë se është e rëndësishme të ndajmë mësimet që kemi mësuar në mënyrë që të bëjmë gjithçka që mundemi për të reduktuar viktimat civile.

Kategoritë
BotaLajme