Kisha më e vjetër katolike akuzohet për fshehjen e mbi 600 raporteve të abuzimit seksual të fëmijëve

Më shumë se gjashtëqind fëmijë pësuan abuzim seksual nga të paktën 150 anëtarë klerik të zonës së Baltimores dhe personel të tjerë të Kryedioqezës, sipas një raporti të Prokurorit të Përgjithshëm të Maryland-it të botuar në mes të Javës së Shenjtë, duke detajuar mbi 80 vjet të mbulimit të skandaleve.

Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të Maryland-it nisi një hetim, duke renditur gjithsej 156 anëtarë klerikësh, mësues dhe punonjës të tjerë të Kryedioqezës si abuzues në “qindra mijëra” dokumente, që datojnë në vitet 1940, megjithëse zyrtarët thanë se numri i viktimave ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë se sa përshkruhet në raportin prej gati 500 faqesh.

Dokumente të tilla zbulojnë me “qartësi shqetësuese” se dioqeza e parë e themeluar në Shtetet e Bashkuara, sikur mbronte anëtarët e akuzuar të klerit nga skandali dhe publiciteti negativ dhe jo fëmijët e pambrojtur në komunitetet e tyre. Në disa raste, drejtuesit e kishës supozohet se do t’u ofronin të akuzuarve një shans për të dalë në pension me mbështetje financiare./abcnews.al

Kategoritë
BotaLajme