Do të habiteni se si u zbulua CocaCola

CocaCola, shija e së cilës është e njohur në të gjithë botën, u formulua për herë të parë në 1885.

CocaCola, pija më e njohur e gazuar, u bë e famshme në të gjithë botën me emrin “Coca Cola”.

Coca-Cola, një treg fantastik reklamash, është shpesh në qendër të protestave anti-amerikane, anti-izraelite, anti-perëndimore ose anti-imperialiste.

Në ditët e sotme, Izraeli po bojkotohet për shkak të sulmeve çnjerëzore ndaj Gazës.

Ata që derdhin koksin në tokë, e hedhin në plehra dhe u bëjnë thirrje njerëzve të mos e pinë…

Megjithatë, çdo sekondë, 8000 shishe ose kanaçe Coca-Cola konsumohen në mbarë botën. Coca-Cola, e cila konsumohet nga 5.8 miliardë njerëz në 140 vende, ka një vlerë të tregut të aksioneve prej rreth 37 miliardë dollarë.

Pra, si hyri Cola në jetën tonë? Kush e gjeti rrugën e lehtë? Këtu është historia e lindjes së kola…

I lindur në Knoxville, Georgia, John Stith Pemberton ishte nipi i gjeneralit legjendar të Ushtrisë Konfederate John Clifford Pemberton.

Si adoleshent, John Stith u regjistrua në Shkollën Mjekësore Reform në Machon, Georgia dhe u diplomua me një diplomë farmaci në moshën 16-vjeçare.

Ai iu bashkua Ushtrisë Konfederate në 1865 gjatë Luftës Civile Amerikane. Gjatë kësaj kohe, ai u plagos në gjoks dhe u bë i varur nga morfina, e cila përdorej shumë në atë kohë.

Stith, një farmacist i trajnuar, vazhdoi të punojë në qetësues alternativë që nuk përmbanin opium për të kapërcyer varësinë e tij.

Eksperimenti i tij i radhës, përzierja e bimës së kokës me arra kola, u quajt Pemberton’s Wine Cola dhe u tregtua nga qarqet intelektuale.

Në 1885, Atlanta dhe Fulton Country miratuan një ligj ndalimi dhe Stith filloi të përpiqej ta bënte pijen e tij popullore joalkoolike.

John Pemberton punësoi Asa Griggs Candler, një biznesmen nga Atlanta, për të komercializuar pijen kola.

Candler bleu formulën e pijes dhe filloi të popullarizonte pijen kola duke themeluar kompaninë Coca-Cola në 1892.Dr. Partneri dhe kontabilisti i Pembertonit, Frank M. Robinson, sugjeroi emrin, duke menduar se “dy C-të do të dukeshin mirë në reklama” dhe shkroi markën e famshme “Coca-Cola” me skenarin e tij unik.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme