Amerika duhet të luftojë në dy fronte…

SHBA mesa duket do të përballet me një armik të dyfishtë bërthamor në të njëjtën kohë, për më tepër në dy fronte sa të largëta dhe të lidhura, duke qenë se rivalët, Rusia dhe Kina, janë “partnerë pa kufi” mes tyre. Shtetet e Bashkuara po përgatiten të përballen me një sfidë komplekse, kundër një boshti, aksit Moskë-Pekin, i cili po konsolidohet gjithnjë e më shumë me kalimin e muajve.

Në këtë drejtim, një raport i fundit nga Kongresi i SHBA-së ka bërë thirrje për një rishikim të pozicionit strategjik mbrojtës ndaj kërcënimeve të njëkohshme konvencSiç theksoi Asia Times, raporti thekson se strategjia e mbrojtjes dhe qëndrimi strategjik i SHBA-së duhet të ndryshojë për të “mbrojtur në mënyrë adekuate interesat jetike kombëtare” dhe për të përmirësuar “stabilitetin strategjik” me dy kundërshtarët e armatosur bërthamor. Paralelisht, këshillon dokumenti, duhet të merren vendime vendimtare tani për të adresuar kërcënimet bërthamore të parashikuara midis 2027 dhe 2035.

Ndërsa bazat e strategjisë së parandalimit të SHBA thuhet se mbeten të qëndrueshme, ekspertët rekomandojnë rregullime në madhësinë dhe përbërjen e aftësive bërthamore. Dokumenti thekson gjithashtu rëndësinë e aftësive jo-bërthamore, duke përfshirë forcimin e infrastrukturës dhe përpjekjet për reduktimin e rrezikut. Në veçanti, aleatët dhe partnerët janë vendimtarë për qasjen e SHBA-së në kontekstin e ri të kërcënimeve në zhvillim. Ndër rekomandimet e tjera, Kongresit rekomandohet të financojë zgjerimin e bazës industriale të mbrojtjes së armëve bërthamore të SHBA dhe ndërmarrjes së sigurisë bërthamore të Departamentit të Energjisë (DOE)/ Administratës Kombëtare të Sigurisë Bërthamore (NNSA), si dhe të sigurojë stabilitetin e financimit të industrisë së mbrojtjes për t’iu përgjigjur për qasjet inovative të kontraktimit të Departamentit të Mbrojtjes (DOD).ionale dhe bërthamore të të njëjtit nivel. Në mënyrë të veçantë, Komisioni i Kongresit për dokumentin e Qëndrimit Strategjik i kërkoi vendit të përgatitet për një konflikt me dy fronte kundër Kinës dhe Rusisë. Dokumenti prej 160 faqesh titullohet Qëndrimi Strategjik i Amerikës. Raporti Përfundimtar i Komisionit të Kongresit mbi Qëndrimin Strategjik të Shteteve të Bashkuara dhe përmban një lloj manuali që synon administratën e udhëhequr nga Joe Biden.

 

Kjo lëvizjen pasi mediat e huaja bënë të ditur se Kina dhe Rusia kanë rënë dakord që të krijojnë të ashtuquajturën “Rruga Polare e Mëndafshit”, me fokus Arktikun. Gjatë 30 viteve të fundit, akulli i detit në Arktik është shkrirë me shpejtësi pasi ngrohja globale shkakton ndryshime klimatike. Rusia është një nga përfituesit më të mëdhenj në botë nga kjo, duke pasur parasysh se së shpejti do të ketë kanale hyrjeje në Detin Arktik, si dhe të drejtën e mundshme për të shpuar gjëra të tilla si nafta dhe gazi. Aktualisht, 60 për qind e importeve të naftës të Kinës kalojnë përmes ngushticës së Malacca-s, kështu që rruga detare veriore mund të bëhet rruga alternative e përsosur për një mënyrë më të shpejtë, më të lehtë dhe më të lirë për të transportuar mallra nëpër botë.

Partnerët dhe aleatët

Raporti thekson se Shtetet e Bashkuara duhet të ruajnë dhe forcojnë rrjetin e tyre të aleancave dhe partneriteteve për të penguar agresionin e mundshëm të armikut në “pikat e nxehta” në mbarë botën, për të garantuar sigurinë rajonale dhe për të promovuar prosperitetin ekonomik përmes aksesit në tregjet ndërkombëtare. Tërheqja nga këto marrëdhënie do të përfitonte kundërshtarët, do të rriste rrezikun e agresionit dhe do të reduktonte sigurinë dhe prosperitetin ekonomik të SHBA-së, thuhet në dokument. Ndërkohë, Shtëpia e Bardhë është gati t’i dërgojë Kongresit një kërkesë për një ndarje urgjente prej njëqind miliardë dollarësh , nga të cilat gati 61 miliardë janë të destinuara për Ukrainën dhe 14 miliardë për Izraelin. Ndër pikat e tjera të përfshira në kërkesë janë dhjetë miliardë që do të ndahen për forcimin e kufirit me Meksikën dhe dy miliardë për sigurinë në rajonin e Indo-Paqësorit.

Kategoritë
BotaLajme