Zbulohen fosilet 35 milionë vjeçare të balenës në shkretëtirën e Egjiptit (Video)

Mbetjet e fosilizuara të zbuluara në shkretëtirën egjiptiane mund të jenë ‘lidhja që mungon’ midis notuesve me fuqi të këmbës dhe bishtit, thonë shkencëtarët.

Speciet e zbuluara rishtas të balenave u gjetën si një skelet ‘gati i paprekur’ në lokacionin e Trashëgimisë Botërore Wadi Al Hitan në shkretëtirën perëndimore të Egjiptit në vitin 2007.

Studiuesit thonë se bëhet fjalë për një specie të ndërmjetme të balenave gjysmë ujore me këmbë të hershme dhe balenave moderne plotësisht ujore.

Ekipi nga Universiteti i Miçiganit thotë se speciet e zbuluara rishtas paraqesin një hap të rëndësishëm në evolucionin e balenave.

Balenat e hershme, të njohura si protocetide janë nga Epoka Eocene e Afrikës, Azisë dhe Amerikës dhe ishin gjysmë ujorë, duke notuar kryesisht me gjymtyrët e tyre.

Kjo balenë e përshkruar rishtazi është një gjini dhe specie e re protocetidesh të quajtur Aegicetus gehennae, thotë Philip Gingerich, autori kryesor i studimit.

Në krahasim me balenat e mëparshme, ajo ka një trup dhe bisht më të zgjatur, këmbë më të vogla mbrapa dhe i mungon një lidhje e fortë midis këmbëve të pasme dhe kolonës kurrizore.

Këto përshtatje tregojnë një kafshë që ishte më plotësisht ujore dhe më pak e një notari me fuqi në këmbë se paraardhësit e saj.

“Forma e trupit të Aegicetus është e ngjashme me atë të balenave të tjera antike të kohës së saj, siç është Bazilosauri i famshëm”, tha Gingerich.

“Këto kafshë duket se janë përshtatur mirë për të notuar përmes izolimit të trupit të mesëm dhe bishtit, disi ndërsa krokodilët notojnë sot”, shton ai.

Balenat e hershme protocetide që jetonin 47 deri në 41 milionë vjet më parë ishin notues të mbështetur në këmbë, dhe më vonë balenat basilosaurid dhe moderne – duke filluar rreth 37 milionë vjet më parë – ishin notues me bisht.

Studiuesit thonë se ekzemplari kryesisht i paprekur i balenave i gjetur në Wadi Al Hitan është protecetidi më i ri i njohur deri më tani.

Balena besohet të ketë qenë një mashkull me peshë 2,000 kg dhe 12 metra i gjatë.

Wadi Al Hitan, ose ‘Lugina e Balenave’ është një lokacion i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, i njohur për gjetjen e skeleteve të plota të balenave parahistorike.

Në vitin 2007, një skelet i pjesshëm i Aegicetus u gjet në pjesën lindore të lokacionit. Më vonë atë vit, u gjet një skelet shumë më i plotë.

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet