Vuçiq: Boshnjakët dhe serbët duhet të mbajnë përgjegjësi për krimet

Sot, udhëheqësi i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka komentuar tensionet e ngritura në rrugën Beograd-Sarajevë pas dënimit të djeshëm të Husein Mujanović me 10 vjet burg për krime lufte përpara Gjykatës së Lartë në Beograd.

“Unë me të vërtetë interesohem për marrëdhënie të mira me BiH, por kjo nuk do të thotë që ne nuk kemi të drejtë të ndjekim penalisht ata që vranë serbët në mënyrë që të kënaqin interesat e tyre. Të gjithë ata që kanë kryer një krim lufte duhet të përgjigjen, qoftë serb apo boshnjak.”
Një gjykatë që është e pavarur ka marrë një vendim të tillë, dhe unë nuk kam asgjë për të shtuar atë, “tha Vuçiç.

Ai më pas tha se dëshironte të kishte marrëdhëniet më të mira të mundshme me boshnjakët.

“A duam marrëdhëniet më të afërta me boshnjakët? Po. Dhe unë do të bëj çmos që të ketë marrëdhënie të tilla. Ekziston nevoja në rajon që të gjithë të na shajnë dhe të na godasin si thes, dhe disa prej tyre kanë përdorur dhe kërkuan falje për këtë.” , ai shtoi.

Vuçiq theksoi se Srebrenica nuk është diçka për të cilën serbët mund dhe mund të krenohen.

“Por ka gjëra me të cilat nuk mund të krenohen. Të gjithë kriminelët le të mbajnë përgjegjësi, pavarësisht se cilit komb dhe fe i përkasin, dhe se popujt tanë jetojnë në marrëdhëniet më të mira vëllazërore dhe fqinjësore,” tha ai.

Kujtohet që pasi Husein Mujanović u dënua me 10 vjet, një sulm diplomatik u ndoq nga të dy palët. Së pari, Ministria e Punëve të Jashtme e BiH u dërgoi një shënim proteste kolegëve në Serbi, por edhe zyrtarëve të Bashkimit Evropian. Pastaj, ambasadori i BiH në Serbi ishte i ftuar për konsultime në Sarajevë, ndërsa Serbia ftoi ambasadorin e saj në BiH të vinte në Beograd për një bisedë, duke shmangur kështu një bisedë me kryetarin e Presidencës së BiH, Sefik Dzaferovic./Gazeta e Re/

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet