Vrimat e zeza të oqeanit: Aty ku mbretëron vdekja ose iluzioni i saj (Video)

Një studim i ri shkencor paralajmëron për ato që kanë ndodhur në dete dhe oqeane në mbarë botën për dekada – bota e gjallë po vdes para uljes së ardhshme të niveleve të oksigjenit në ujë. Formohet një lloj vrimë e zezë, dhe vetëm organizmat anaerobe që mund të tretin të ashtuquajturin karbon të errët (pa ndihmën e dritës së diellit) mbijetojnë.

Shkencëtari kryesor Sabine Lenger nga Universiteti i Plymouth në Angli iu bashkua kolegëve nga Britania e Madhe dhe Hollanda për të studiuar mostrat e sedimenteve nga fundi i detit Arabik. Ky basen deti ka zonën më të madhe të njohur të vdekur në botë, një zonë me madhësinë e Florida, në të cilën nuk ka asnjë gjurmë oksigjeni.

Zonat pa oksigjen në Gjirin e Omanit janë njohur për rreth 50 vjet, por vetëm kohët e fundit shkencëtarët kanë qenë në gjendje të matin se sa janë rritur ato në dekadat e fundit. Rezultatet janë shumë më të këqija sesa priten dhe paralajmërojnë për pasoja të mundshme katastrofike.

Do gjë që hyn në zonën e vdekur – vrapon ose vdes
Shkencëtarët filluan të zbulojnë këto zona në fund të viteve 1960, por pa pajisje të sofistikuara, ata vetëm mund të merrnin me mend se për çfarë bëhej fjalë.

Kjo ishte në fund të viteve tetëdhjetë të shekullit XX, kur ekologu detar Denise Breitburg nga Qendra e Kërkimit Smithsonian u zhyt në afërsi të shkëmbinj nënujorë në gjirin Chesapeake. Disa orë më parë, ndodhi diçka e frikshme: një sasi e caktuar uji deti me një nivel shumë të ulët oksigjeni lundronte nga thellësia e gjirit në sipërfaqe, duke krijuar një të ashtuquajtur “zonë të vdekur” në pjesët e cekëta ku zhyten.

Kafshët detare që arritën të shmangin atë rrymë të varfër me oksigjen, mbetën të ngjeshur në një zonë të vogël afër bregut, dhe gaforret madje u ngjitën në zonat e gjelbërta lundruese për të shmangur “mbytjen e ujit”.

Pas këtij rasti, Breitburg dhe kolegët kryen studime mbi shkakun dhe origjinën e zonave të vdekura, duke konkluduar se oqeani i hapur ka humbur rreth 77 miliardë ton oksigjen në 50 vitet e fundit, që është pothuajse dy përqind e përqendrimit të tij të përgjithshëm.

Deri në vitin 2008, ata kishin zbuluar rreth 405 zona të vdekura. Për më tepër, shtresa të detit me mungesë të madhe të oksigjenit që nuk mund të mbështesin asnjë formë të jetës janë gjetur edhe në Oqeanin Atlantik.

Katastrofë ekologjike e vëzhguar
Ujërat me një përqendrim të ulët të oksigjenit afër bregut janë shpesh rezultat i rritjes së sasive të lëndëve ushqyese që lejojnë algat të rriten në mënyrë eksplozive, pastaj zhdukja e shpejtë e oksigjenit të tyre nga ujërat përreth gjatë prishjes së tyre dhe më në fund – vdekjes.

Zonat e vdekura pa oksigjen të krijuar nga algat si në ujë të freskët ashtu edhe me kripë janë bërë më të zakonshme vitet e fundit. Për më tepër, duket se përpjekjet vullnetare të bëra për të luftuar këtë fenomen nuk kanë dhënë fryte, dhe besohet se rritja e temperaturës së ujit gjithashtu kontribuon në këtë. Ndërsa këto alga konsumojnë më shumë oksigjen dhe vazhdojnë të kërkojnë burimet e saj të reja, zona e vdekur rritet.

Prania e baktereve anaerobe që ende mund të tretin karbonin në errësirë ​​do të thotë që këto zona të vdekura mund të kenë treguar “nënshkrime karboni që kujtojnë organizmat tradicionalë fotosintetikë, të cilët shkencëtarët kanë gabuar me matjet e përgjithshme të këtyre zonave të vdekura, raporton shkrimi i Mekanikës Popullore.

Një studim i udhëhequr nga Universiteti i Plymouth zbuloi se një e pesta e të gjitha lëndëve organike në det shtrihet nga bakteret anaerobe që forcojnë karbonin në errësirën e zonave të vdekura. Nëse kjo është e vërtetë – që 20 përqind e të gjithë detritusit (material i ngordhur organik i pazgjidhur) nuk është vetëm baktere, por baktere anaerobe – shkencëtarët sugjerojnë që kjo duhet të merret parasysh në çdo “ekuacion” për vlerësimin ose matjen e karbonit në të gjithë botën. Nëse 20 përqind e karbonit ishte zhytur nga organizmat që janë aq nën hulumtim, jo ​​vetëm që ekuacioni është i thjeshtë për tu përjashtuar, por sasia e sipërfaqes së mbuluar nga zonat e vdekura ndoshta është nënvlerësuar.

Ne ende dimë relativisht pak për oqeanet e botës për shkak të vështirësive në hyrjen në zonat e eksplorimit. Ekspedita, e cila zbuloi madhësinë e vërtetë të zonës së vdekur të detit arab, përdori nëndetëse autonome. Një studim i ri nga Universiteti i Plymouth tregon se ka ende shumë për të zbuluar dhe konfirmuar atë që qëndron thellë nën sipërfaqen e detit.

Ndikimi te njerëzit
Këto efekte mund të kenë një ndikim negativ në bashkësitë njerëzore që jetojnë jashtë detit dhe organizmave detarë. Disa bashkësi peshkimi nuk mund të ndryshojnë vendndodhjen e tyre ashtu si në qoftë se popullsia lokale e organizmave detarë zvogëlohet ose zhduket.

Ulja e sasisë së oksigjenit në dete gjithashtu mund të vrasë shkëmbinj nënujorë koralë, i cili ka një efekt të keq në turizmin e zonave që varen prej tyre, si dhe në të gjithë ekosistemin. Kur zgjidhin problemin e zonave të vdekura, shkencëtarët përmendin tre strategji – zgjidhjen e shkaqeve, mbrojtjen e botës detare përmes vendosjes së zonave të mbrojtura dhe rritjen e monitorimit të zonave me nivele të ulët oksigjeni./Gazeta e Re/

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme