Vjena mbetet qyteti më i mirë për të jetuar, Damasku më i keqi

Vjena ka mbetur qyteti më i mirë i jetës këtë vit, sipas një indeksi vjetor të përpiluar nga firma kërkimore Economist – Intelliist Junior (EIU).

Midis 140 qyteteve në listë, bazuar në 30 faktorë, qyteti më i keq për të jetuar është Damasku në Siri.

Raportohet se cilësia e jetës është përgjithësisht më e mirë, megjithëse ndotja dhe trazirat politike ulin standardin e jetesës në disa metropole.

Sipas indeksit, Vjena krenohet me një pasuri të muzikës dhe artit, arkitekturës madhështore dhe kafiterive unike.

Qytetet u vlerësuan në bazë të 30 faktorëve, të klasifikuar në pesë kategori – stabiliteti, kujdesi shëndetësor, kultura dhe mjedisi natyror, arsimi dhe infrastruktura.

Shkalla e lartë e krimit dhe infrastruktura e dobët kanë vendosur disa qytete të mëdha, të tilla si Londra, Parisi dhe Nju Jorku, më poshtë në listë, me gjithë aspektet e forta kulturore dhe kulinare.

Tokio, Calgary, Vancouver, Kopenhaga janë në mesin e 10 qyteteve më të mira për jetesë, ndërsa në mesin e 10 qyteteve më të këqija, përveç Damaskut, janë edhe Lagos në Nigeri, Daka (Bangladesh), Tripoli (Libi), Harare (Zimbabve)./kp/

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet