Viktimat holandeze të Holokaustit po kërkojnë kompensim nga hekurudhat gjermane

Viktimat e Holokaustit po kërkojnë kompensim për transportin në kampe të përqendrimit nazist, të cilat ata më shpesh duhej të paguanin për veten e tyre në atë kohë, raportuan media të mërkurën.

Në një letër drejtuar kancelarit gjerman Angela Merkel, viktimat i bëjnë thirrje Gjermanisë të marrë përgjegjësi dhe t’i kompensojë ata financiarisht për dëbimet e tyre, raporton programi Hollandez Nieuwsuur.

Midis 1941 dhe 1944, 107,000 hebrenj u internuan nga Hollanda në kampe gjermane. Rreth 5,000 prej tyre mbijetuan.

Hekurudhat gjermane morën kompensim

Në atë kohë, hekurudhat gjermane morën ekuivalentin e disa milion eurove për transportin e tyre, të cilin viktimat kryesisht duhej ta paguanin vetë.

Hebrenjtë nuk janë kompensuar kurrë për këtë padrejtësi, tha Salo Muller nga Amsterdam, i cili përfaqëson grupin e atyre viktimave.

“Ata u transportuan në makina bagëtish, shumë njerëz u mbytën, ishte e tmerrshme,” tha Muller.

Hekurudhat Hollandeze ranë dakord një vit më parë të paguanin 50 milion euro për rreth 7,000 viktima. Pas holandezëve, tani është radha e hekurudhave gjermane, tha avokati i Amsterdamit Axel Hagedorn.

Sidoqoftë, do të jetë e vështirë të ndiqeni penalisht hekurudhat gjermane për shkak të situatës komplekse ligjore. “Kjo nuk e lehtëson shtetin federal nga detyra e tij morale ndaj viktimave,” tha ai, duke shtuar se hebrenjtë holandezë kurrë nuk kanë përfituar nga ligjet gjermane të kompensimit./Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet