Victoria e Australisë shpall fatkeqësinë, rikthen shtetrrethimin për të frenuar COVID-19

Shteti Victoria i Australisë shpalli gjendjen e fatkeqësisë të dielën dhe vendosi një shtetrrethim gjatë natës për kryeqytetin Melbourne, si pjesë e kufizimeve të lëvizjes për frenimin e valës së re të shfaqur të Covid 19.

Melbourne, qyteti i dytë më i madh në Australi, tashmë është nën një rregull të ri gjashtëjavor të qëndrimit në shtëpi për të luftuar sëmundjen pas një numri rekord të infeksioneve me koronavirus javën e kaluar.

Të Dielën, Victoria, shteti i dytë më i populluar, raportoi 671 infeksione, një nga më të lartat e saj dhe shtatë vdekje COVID-19.

Një numër i lartë i transmetimeve në komunitet dhe raste me origjinë të panjohur kanë detyruar kufizimet e reja, të cilat do të jenë në fuqi për gjashtë javë, thanë zyrtarët.

Një shtetrrethim nga ora 8 e mbrëmjes deri në 5 të mëngjesit çdo ditë do të zbatohet nga e diela në mbrëmje në Melburn, duke ndaluar gati pesë milion njerëz në qytet të qëndrojnë në shtëpitë e tyre, përveç rasteve kur janë në punë.

Kufizimet e reja gjithëpërfshirëse kufizojnë kohën që banorët e Melburnit mund të kalojnë duke bërë ushtrime në natyrë  apo blerje në dyqane.

Të gjitha shkollat do të zhvillojnë mësim në distancë prej të mërkurës.

Supermarketet do të qëndrojnë të hapura, ndërsa restorantet e mbyllura tashmë për ngrënie do të vazhdojnë të funksionojnë me porosi dhe dërgesa.

Australia ka arritur të kontrollojë koronavirusin shumë më mirë sesa shumë vende të tjera, por me një kosto të lartë ekonomike.

Ajo ka regjistruar rreth 18,000 raste të koronavirusit dhe pak më shumë se 200 vdekje të COVID-19, por rritja e fundit në Victoria ka rezultuar e vështirë për tu mbajtur në kontroll.

Gjendja e katastrofës i jep policisë Victoria kompetenca shtesë për të siguruar që njerëzit janë në përputhje me udhëzimet e shëndetit publik.

“Ne nuk kemi zgjidhje tjetër përveç t’i marrim këto vendime dhe të vazhdojmë”, tha Andrews. “Kjo është e vetmja mundësi që kemi.”
365/5000

Kufizimet e lëvizjes dhe aktiviteteve të biznesit do të jenë më të vogla në qytete të tjera. Andrews tha se kufizimet e mëtejshme për bizneset në Victoria do të njoftohen të hënën.

Fqinjësi i Uellsit të Ri Jugor, shteti më i populluar, raportoi 12 infeksione të dielën, ndërsa institucionet kanë rekomanduar përdorimin e maskave të fytyrës në publik.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet