Vend varrimi i më shumë se 200 anglo saksonëve të zbuluar në Suffolk (Foto)

Një vendvarrim anglo-sakson është zbuluar me përpikmëri në Suffolk.

Një total prej 17 kremtimesh dhe 191 varrimesh u gjetën në vendin 1,400 vjeçar, i cili thuhet të ketë ‘rëndësi kombëtare’.

Por për shkak të aciditetit të tokës dhe metodave të dobëta të ruajtjes të përdorura gjatë varrosjes, nuk mbetet asnjë kockë, thjesht ‘silueta rëre’ si hija të skeleteve dhe arkivoleve që ishin varrosur atje.

Kjo formë e ruajtjes është jashtëzakonisht delikate, por lejoi arkeologët të zbulonin se vendi ishte një vendvarrimi për disa breza të një komuniteti bujqësor.

E vendosur vetëm 40 milje larg Sutton Hoo, një vendvarrim mbretëror me një anije antike të gjetur për herë të parë në vitin 1939, toka po pastrohej për një zhvillim të ri strehimi.

Andrew Peachey, nga Archaeological Solutions Ltd i cili drejtoi gërmimet, tha: ‘Këto hije zbuluan gjithashtu gjurmë të arkivoleve prej druri.

‘Në mënyrë të pazakontë, shumë prej varreve gjithashtu përfshinin fragmente qeramike dhe enë të zbukuruara.

‘Shumë prej objekteve ishin aq të brishta sa duhej të hiqeshin akoma në tokë për analiza dhe konservim dhe ne gjithashtu gjetëm copa tekstili dhe lëkure.’

Vendi përmbante mbetje të burrave, grave dhe fëmijëve, si dhe një copë toke për mallrat e varrimit.

Studimet e vazhdueshme do të përpiqen të mësojnë më shumë rreth njerëzve që u vendosën për të pushuar në parcelën e tokës në Oulston, afër Lowestoft.

Një zëdhënës i këshillit të qarkut në Suffolk tha: ‘Ky është një zbulim i rëndësishëm në shkallë vendi dhe vazhdon të tregojë se cili vend historik është Suffolk.

‘Zona ndodhet brenda Mbretërisë së Shekullit të 7-të të Angleve Lindore, e bërë e famshme nga varrezat mbretërore në Sutton Hoo aty pranë.’

Shumë prej gjetjeve ishin jashtëzakonisht të brishta kur u zbuluan për herë të parë dhe arkeologët ngurronin të gërmonin më thellë në fushë.

Disa objekte duhej të hiqeshin nga blloku, një proces ku një zonë e madhe toke gërmohet dhe ngrihet e tërë para se të transportohet dhe t’i nënshtrohet mikro-gërmimit në Shërbimin Muzeut të Norfolk.

Vendi tani është gërmuar plotësisht, duke hapur rrugën për studime të mëtejshme për të zgjidhur detajet e 200 Anglo-Saksoneve që ishin varrosur këtu./Gazetaere

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet