Vallja e Leshinarkes : Srebrenica, ju jeni aq e ëmbël për mua, mund të ndodhë përsëri!

Vendndodhja dhe koha e pamjeve të frikshme janë plotësisht të parëndësishme në përhapjen e misionit  gjenocid dhe në kontekstin e karakterit të tij përshkrues.

 Shkruan:

Dragan Bursać

Deri vetëm shtatë vjet më parë, kjo video mund të shihej vetëm në thellësitë e errëta të “rrjetit të thellë”, dhe sot  është virale.

Mediat sociale po përhapin edhe një herë një përbindësh një videoklip të frikshëm, mbi të cilin mysafirët e disponuar me gëzim po luajnë një qark për disa gëzime, me tekste tmerruese:

“Ju jeni kaq e ëmbël për mua, Srebrenica

Edhe nëse do të ndodhte tre herë … “,

“Oj  Sjenice Srebrenice e re,

O Pazar Vukovar i ri … “,

“Oj Fatima, ku janë zbehjet  e tua, në çetnikët përreth Ledenikut …

Videoja thuhet se është bërë gjashtë ose shtatë vjet më parë në një festë fshati në Serbi. Por vendi dhe koha janë plotësisht të parëndësishme në përhapjen e misionit gjenocid dhe në kontekstin e karakterit të tij përshkrues.

Apo janë vërtet të rëndësishme?

Njoftim për të drejtat e autorit

Shkarkimi i një pjese (maksimumi i një të treta) ose i tekstit të plotë është i mundur në përputhje me nenin 14 të Kodit të Shtypit dhe Median Online të Bosnjës dhe Hercegovinës:

“Përdorimi i konsiderueshëm ose riprodhimi i të gjithë materialit të mbrojtur nga të drejtat e autorit kërkon lejen e shprehur të mbajtësit të së drejtës së autorit, përveç nëse leja e tillë përcaktohet në vetë materiali “.

Nëse ndonjë medium tjetër dëshiron të shkarkojë një pjesë të tekstit të autorit, ai është i detyruar të citojë Al Jazeera Ballkanin si burim dhe të botojë lidhjen nën të cilën u botua teksti ynë.

Nëse një medium tjetër dëshiron të shkarkojë tekstin e plotë të mbrojtur nga të drejtat e autorit, ai mund ta bëjë këtë brenda 24 orëve nga publilimi i tij, me lejen e redaksisë së Al Jazeera e Ballkanit, dhe është i detyruar të botojë lidhjen nën të cilën u botua teksti ynë.

Urrejtja  falas dhe viktima të reja

A nuk është shumë, shumë e rëndësishme që në diskursin e sotëm publik, ngjarja e shtatë vjetëve më parë të jetë shumë e nderuar nga ultranacionalistët serbë dhe është bërë shtresa kryesore e fyerjes së gjithë kombit, në këtë rast boshnjak?

Deri vetëm shtatë vjet më parë, kjo video mund të shihej vetëm në thellësitë e errëta të “rrjetit të thellë”, dhe sot është virale dhe, madje edhe më tmerruese, nuk shkakton pothuajse asnjë zemërim dhe empati.      Po, mohimi i gjenocidit, për fat të keq, nuk është faza e fundit për ta pohuar atë.

Një afirmim i ri i gjenocidit është diçka që na ndjek. Nëse keni pasur nerva  dhe keni shikuar videon nga fillimi në fund, mund të mos dini se kur dhe ku është xhiruar, por e dini se është e besueshme dhe ju ende dini diçka me siguri:

Aktorët e videos – nga këngëtarët  e deri tek ata të vegjël në makinë – janë të gjithë njerëz me shpirt të lirë, të cilët kurrë në jetën e tyre nuk kanë kryer asnjë sanksion për neveritë e tyre verbale. Dhe si mund të vendosen sanksione kur Serbia dhe entiteti i Republika Srpska mohojnë genocidin si në planin politik vertikal, ashtu edhe në mos-empatinë horizontale në palba.

Kështu që thirrja e Srebrenicës së re p (o) u bë çështje e një mënyre nacionaliste “të mirë”, e cila vendosi dhe çimentoi festat familjare si kjo nga fillimi i tregimit.

Tani mund të montojmë nëse njerëzit në rreth janë fare të vetëdijshëm për ato që thonë, nëse IQ e tyre na lejon t’i trajtojmë ato si qenie racionale, dhe nëse ia vlen të gjykosh në të gjitha, por kjo do të binte të gjithë në kurthin e relativizimit. Se ata duhet të gjykohen sepse janë anëtarë të plotë të komunitetit, sepse janë në moshë, dhe për shkak se kanë ardhur në një festë, ata gjithashtu kanë treguar që qeniet e lëvizshme janë të prirur për ndërveprime shoqërore.

Vetëm

Vetëm, kush do t’i gjykojë ata në vend, ose më saktë në vendet ku nuk ka ligj për ndalimin e mohimit të krimit dhe gjenocidit dhe ku, them, afirmimi i së njëjtës gjë është shkollimi në shtëpi. Sigurisht, është një psikologji e rrezikshme, e ushqyer në një vend apo vende ku kriminelët e luftës, përgjegjës direkt për genocidin gjenocid, qeshin nga tabelat si superheroes.

Turma në rreth, e egër e egër, vetëm projekton me gojë ato qëllime dhe politika që janë të legalizuara, të përgatitura në mënyrë logjistike dhe të realizuara përfundimisht, dhe në fund të fundit, mbetet vetëm kompleksi Memorial në Potocari dhe vullkatet përreth tij, të cilët mohojnë gjenocidin nga të gjitha anët.

 Mesazhe të dërguara  boshnjakëve në Serbi

Le të argëtohemi pak me vazhdimin e pijeve morbide, e cila thotë: “Oj Sjenica Srebrenica e re, o Pazar Vukovar i ri …”

Ju shikoni, në çdo vend normal, gjithçka mund t’i atribuohet psikopatologjisë së masave apo masave, më saktë, por në Ballkan dhe në vendin e Serbisë, e cila, pas Memorandumit SANU, lindi një menagjim të tërë të elitave turbo-popullorë, të cilët logjistikisht mbështesin kriminelët. duhet të ndalemi.

Dizanjimi i toponimeve boshnjake me shumicë në Sanxhak, i cili i përket Serbisë, me shpalljen e gjenocidëve të rinj, nuk është asgjë tjetër veçse të përcaktosh të ardhmen e Serbisë, dhe gjithmonë të njëjtën, politikë në territorin e saj, një territor që nuk është unison i pastër. Ata do të thoshin, spastrimet  etnike janë kthyer në shtëpi dhe nuk do të gabojnë shumë.

Sepse të gjithë ne, çdo ditë të jetës sonë, çdo sekondë të jetës sonë, shohim sesi funksionon epërsia serbe në Ballkan – nga Sllovenia, në Mal të Zi, nga Bosnja deri në Sanxhak në këngë. Pra, do të ishte interesante nëse shteti i Serbisë do të ndëshkojë njerëzit në video për nxitje dhe përhapje të urrejtjes etnike në të gjitha anet.

Nga ana tjetër, nga ana tjetër e ligjit, ata janë viktima të gjenocidit, për të flitet vetëm si mish i përsëritur për jetesë, dhe njerëzit që ankohen për genocid janë jashtë dhe, siç duket, janë mbi ligjin.

Me autoritetet, mbi të gjitha në Entin e Republikës Srpska dhe në shtetin e Serbisë, nuk ka pothuajse asnjë shans për të miratuar një ligj që ndalon mohimin e krimit dhe gjenocidit. Jo vetëm sepse këto parti janë të përfshira në mënyrë të drejtpërdrejtë në krijimin e gjenocidit, por edhe shumë më seriozisht, dhe për shkak se “ekstreme” të tilla si i huaji, së bashku me kriminelët e luftës,  më së shumti ndikojnë drejtpërdrejt në aktorët politikë në RS dhe mbeten në pushtet në Serbi.

Kështu që, afirmimi i gjenocidit është gjithashtu një kunj që sundojnë këto elita politike, dhe regjistrimet që shohim herë pas here janë vetëm një mostër që tregon se ekziston një projekt më i gjallë, më i gjallë se kurrë gjenocid në bazën zgjedhore. .

Dikush e quan Republika Srpska, askush nuk e quan atë, dikush i këndon tekstet në video, por ai ekziston rreth nesh, më i vërtetë se kurrë dhe më i rrezikshëm nga sa mund ta imagjinosh.

Burimi: Al Jazeera

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet