Turizmi Hallall:Udhëzime për ‘destinacione miqësore muslimane’

Si të rritet numri i muslimanëve dhe pasuria e tyre, kështu rritet dhe interesi tregëtar për këtë kategori të konsumatorit.

Bosnja e Hercegovina është në destinacion turistik me shumicën e ofertave halal në Evrop.

Termi “Turizmi Islam”  referohet në aktivitetet e pranueshmërisë për muslimanët që udhëtojnë ose banojnë në vende të ndryshme nga mjedisi i tyre i zakonshëm, në mënyrë që të kryejnë aktivitete që rrjedhin nga besimet fetare.

Për të ngrënë në Hotele Hallall, transportin hallall dhe restorantet, pastaj oferta turistike islamike dhe financimi hallall bazuar në parimet islamike që ndalojnë interesin.

Hotel Hallall  është objekti  që ofron vendin për kryerjen e namazit, që  shënon drejtimin kah Kibla, ushqimin hallall, ndalimin e alkoolit, hapësirat e ndara për meshkujt dhe femrat; pastaj përmbajtjet që qëndrojnë më të këndshme,  si Kur’ani  në dhoma, tarraca për kryerjen e namazit apo shenja  në dhoma të hotelit që tregojnë  Kiblen.

 

Më shumë se 1,6 miliardë muslimanë

Disa informacione mbi këto hotele mund të gjenden nën kategorinë “në përputhje me rregullat islame”, që lidhen me ofertën e hoteleve në Arabinë Saudite, në shtetet e Afrikës së Veriut, pjesë të Indonezisë dhe Malezisë.

Ushqimi Hallall  është një nga elementet më të rëndësishme të turizmit islamik, duke marrë parasysh se këtu fillojnë shqetësimet për muslimanët gjatë udhëtimit.

Nuk ekzistojnë zakone të veçanta që do të mbronin konsumatorët  muslimanë  jashtë kufijve të vendeve muslimane, sepse shumë vende të ngatërruara përfshijnë në çështje fetare.

Kështu që ushqimi hallall  kryesisht mund të gjendet vetëm në dyqanet në pronësi të muslimanëve, ku është furnizuesi i orientuar drejt vetes, gjë që e bën situatën të vështirë.

Kur është në pyetje transporti hallall transporti, kjo është arsyeja kryesore për aviokompanitë dhe kompanitë hekurudhore që ofrojnë ushqime hallal për muslimanët. Siç rritet numri i muslimanëve ashtu rritet pasuria e tyre, kështu që rritet edhe interesi komercial për këtë kategori të konsumatorit.

Sipas kërkimeve statestikore numri i muslimanëve në botë arriti 1.6 miliardë në vitin 2010, ndërsa pritet të arrijë 2.8 miliardë në vitin 2050, gjegjësisht rreth 30 përqind nga popullsia e përgjithshme botërore.

 Lani shpenzojë  238 miliard dollarë

 Më shumë se 60 për qind e muslimanëve jetojnë në rajonin e Azisë dhe Paqësorit, 20 për qind në Lindjen e Mesme dhe në Afrikën e Veriut, ku përbëjnë 93 për qind të popullsisë rezidente, në Evropë jetojnë 3 për qind e muslimanëve dhe 1 për qind në Amerikën Veriore.

Në vitin 2018, udhëtarët muslimanë kanë shpenzuar 238 miliardë dollarë, gjë që u bëri thirrje organizatave kombëtare të turizmit që të ndërmarrin disa ndryshime në mënyrë që të plotësojnë nevojat e muslimanëve, si aplikacionet dhe gastronomi, duke shënuar lokacionet në të cilat mund të falet namazi  ose të gjeni hotel hallall

Shumë vende planifikojnë të angazhojnë kompaninë  në Fokus Hallall  që  drejtohet nga Konsulentët Imarat, të specializuar për ofrimin e shërbimeve të konsulencës për tregun global të hallalëve, si informacione për vizitorët, lehtësime për të bërë namazin në aeroporte, stacione hekurudhore dhe lokacione atraktive, madje edhe një herë në numrin e kompanive të aeroplanëve të ketë ushqime hallall.

Aeroporti i Londrës, Heathrow,  ka hapur  restorantin Halal 2014, në kuadër të planit më të madh për aeroportin që konsiderohet si një nga aeroportet më të përshtatshëm të kulturave të ndryshme në botë.

Rreth planetit 600.000 xhamia

Gjithashtu, faqet e reklamave në internet, si ato në Japoni, Kore  dhe Hong Kong,  ju ofrojnë ushqime hallall.

Administrata Turistike e Tajlandës ka ndërmarrë një aplikacion të veçantë për vitin që shërben si ndihmë për myslimanët.

Malezija është qendra globale për prodhimin e veshjeve dhe shërbimeve hallall, një turizëm islamik merret me Qendrën Zyrtare Qendrore për Turizëm, e cila është përgjegjëse për zhvillimin e tregut.

Në Evropë  nuk mund të gjeni një shtet në të cilin gjithçka është plotësisht e harmonizuar me standardet hallall, por të gjitha destinacionet islamike përpiqen të ruajnë karakterin si destinacion për muslimanët.

Hotelet në Indonezi  promovojnë ofertën e tyre si “miqësore muslimane”, derisa në qendrat tregtare në Indonezi gjenden dhoma për kryerjen e namazeve dhe restoranteve hallall.

 

Rreth planetit ekziston 600.000 xhamia dhe vende për kryerjen e namazit.

 Në Uzbekistan, që është qendër për adhuruesit e sufizmit, ekzistojnë më shumë se 160 monumente monuments islamike.Gjithashtu  në Malejzi, Dubai dhe Indonezi

Singapori është gjithashtu shumë konkurues, për shkak të bashkësisë së saj muslimane dhe infrastrukturës, si objekte dhe shërbime për muslimanët, si dhe insistimi hallall ndaj mishit të kafshëve dhe të shpezëve.

Turqia po punon për të rritur shërbimet e saj hallall  për turistët në mënyrë që të sigurojnë vende të ndara për femra dhe meshkuj, të shërbehet  ushqim hallall  dhe të nxisë ndalimin e pijeve alkoolike.

Çështja më e mirë në Evropi është lehtësia e udhëtimit nga një vend në tjetrin në mbarë kontinentin, por problemi i vetëm është se disa nga destinacionet janë më pak miqësore nga të tjerët, gjë që mund të shkaktojë shqetësim tek disa muslimanë, sidomos për gratë që mbulojnë fytyrën.

Në rrugët e Sofijee, në Bullgari, mund të shohësh një numër të madh të grave që mbajnë abaije, hixhab dhe nikab.

Në shtet ka rreth 1.600 xhami dhe rreth 1.700 restorante hallalle.

Përveç kësaj, ka dhe natyrën e bukur dhe islamike dhe osmane, përderisa Bullgaria ishte pjesë e Osmanes së Madhe për gati 500  vjet.

Të gjitha që mund ti gjeni në Blagaj

Bosnja dhe Hercegovina është destinacion turistik me ofertën më të madhe hallall në Evropë.

Vendi është e mbushur me monumentet e shumta të periudhës së Osmane  dhe mbretërisë të Austro-Hungareze, si dhe lokacione të përfshira në UNESCO  në listën e Trashëgimisë Kuturore Botërore.

Gjithashtu duhet përmenduti Blagaj, një vend me shumicë muslimane largësi rreth dhjetë kilometra nga Mostari.

Blagaj është i njohur për trashëgiminë islamike trashëgiminë, e cila karakterizon objektet e tij.

Në këtë vend shumë të lehtë mund të gjendet ushqimi hallall./Gazetaere

 

Burimi: Al Jazeera

 

 

 

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet