‘Trileçe’, filmi që hodhi dritë mbi Turqinë e pas Luftës së Dytë Botërore

I prodhuar në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës dhe Turizmit dhe TV shtetërore TRT, filmi “Trileçe” (Tres Leches) do të dalë në shtator. Regjizori Ahmet Sönmez, i njohur për filmin e tij të fundit “Elvada Katya” (Goodbye Katya) dhe shkruar nga Erkan Işıklı, filmi i xhiruar në Stamboll dhe Izmir fokusohet në një histori vëllazërore të vendosur në fund të Luftës së Dytë Botërore.

Duke folur për AA, Sönmez tha se filmi, i vendosur në mesin e viteve 1940, përshkruan një udhëtim që fillon në Turqi dhe mbaron në Shkup. “Është rrëfimi i një djali jetim nga Shkupi. Aty përshkruhet mënyra si banorët e një lagjeje përqafojnë dhe ndihmojnë për ta ribashkuar atë me të afërmit e tij në Shkup gjatë një periudhe të ashpër varfërie dhe trazirave politike në Turqi”, tha Sönmez.

Ai shtoi se periudha që përkon para viteve 1950 nuk përmendet ose nuk është përshkruar në film, megjithëse ishte një kohë plot dështim, traumë dhe frikë. “Edhe pse Turqia nuk u sulmua në Luftën e Dytë Botërore, vendi vuajti nga varfëria e gjerë. Në atë kohë, edhe furnizimet bazë si buka u arsyetuan, thirrja për namaz u lexua në turqisht dhe njerëzit përballeshin me dënime për besimet e tyre fetare. Ne u përpoqëm të rikrijojmë këtë atmosferë në film, “tha Sönmez.

Kur Sönmez lexoi skenarin, ai menjëherë e pëlqeu atë dhe e përqafoi atë për shkak të pasionit të tij për të treguar historitë e karaktereve të përvuajtur. E filmuar përgjatë katër javëve, filmi është vendosur kryesisht në Işıklar Platon dhe Stacionin e Trenit Sirkeç në Stamboll dhe lagjen Birgi në rrethin Ödemiş të Izmirit, ndërsa skena të tjera me një tren me avull që mbërrijnë në Izmir nga Uşak u realizuan në stacionin Alsancak të Izmirit .

Kategoritë
Kulturë

Të ngjajshmet