TIKA mbështetje higjienike shkollave në Maqedoninë e Veriut kundër COVID-19

TIKA, në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës të Maqedonisë së Veriut, dhuroi 400 stacione dezinfektimi dhe 400 termometra pa kontakt.

Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) ofroi mbështetje me stacione dezinfektimi dhe termometra pa kontakt për shkollat ​​fillore në Maqedoninë e Veriut, raporton Anadolu Agency (AA).

Në ceremoninë e dorëzimit të mjeteve të organizuar në shkollën fillore “Petar Zdravkovksi-Penko” në Komunën e Butelit në Shkup nga TIKA në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës të Maqedonisë së Veriut, morën pjesë ambasadori i Turqisë në Shkup, Hasan Mehmet Sekizkök, ministrja e Arsimit dhe Shkencës e Maqedonisë së Veriut, Milla Carovska, koordinatori i TIKA-s në Shkup, Halim Ömer Söğüt, kryetari i Komunës së Butelit, Velimir Smilevski, kryetari i Lidhjes së Organizatave të Shoqërisë Civile Turke (MATUSİTEB), Hüsrev Emin, drejtori i shkollës, Enis Mehmeti, mësimdhënës dhe nxënës.

Ministrja e Arsimit dhe Shkencës, Carovska, në një deklaratë për mediat, tha se në ditën e dytë të vitit të ri shkollor, ata inspektuan pjesëmarrjen fizike në shkollë, zbatimin e protokolleve shëndetësore, kënaqësinë e mësuesve me procesin dhe mësimin në internet.

Duke tërhequr vëmendjen për rëndësinë e ndihmës së ofruar nga TIKA, Carovska tha: “Falënderojmë Republikën e Turqisë dhe TIKA-n për 400 termometra pa kontakt dhe 400 stacione dezinfektimi. Kjo mbështetje ndihmon vërtet në zbatimin e protokolleve shëndetësore në shkolla dhe mbajtjen e situatës epidemiologjike siç është sot. Mendoj se ndihma të tilla janë të rëndësishme për komunat dhe shkollat ​​dhe shpresoj se do të vazhdojnë në të ardhmen”.

Carovska shtoi se shpreson që niveli i mirë i bashkëpunimit të jetë i vazhdueshëm.

Ndërkaq, ambasadori i Turqisë në Sekizkök tha se Turqia gjithnjë ka theksuar nevojën për bashkëpunim global në luftën kundër pandemisë.

Duke potencuar se pasiguria vazhdon gjatë pandemisë dhe se është e një rëndësie të madhe të respektohen rregullat, si mbajtja e maskave, higjiena personale dhe distanca fizike, Sekizkök deklaroi se TIKA shpërndau mjete higjienike dhe pastruese për të luftuar pandeminë në Maqedoninë e Veriut.

Sekizkök vuri në dukje se Turqia ka dërguar mjete shëndetësore mbrojtëse në gjithë botën, duke përfshirë Maqedoninë e Veriut.

“TIKA do të mbështesë nevojat higjienike të fëmijëve dhe të rinjve përmes projektit të arsimit të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm që po iniciojmë në Maqedoninë e Veriut sot. Me stacionet e dezinfektimit dhe termometrat pa kontakt të furnizuar nga TIKA, nxënësit pritet të vazhdojnë arsimimin e tyre në kushte më higjienike dhe të besueshme. Turqia do të vazhdojë solidaritetin e saj në luftën e Maqedonisë së Veriut kundër pandemisë”, u shpreh ambasadori Sekizkök.

Koordinatori i TIKA-s, Söğüt, tha se kjo agjenci turke ka bashkëpunuar me shtetin mik të Maqedonisë së Veriut në shumë fusha, si ajo e zhvillimit, arsimi, shëndetësia, bujqësia dhe blegtoria.

Söğüt falënderoi të gjithë ata që kontribuan në këtë projekt.

“Me fillimin e vitit shkollor, ne vëmë në zbatim projektin e stacioneve të higjienës dhe dezinfektimit dhe termoetrave në mënyrë që fëmijët të kenë një arsim më të shëndetshëm dhe ofruam mbështetje në shpërndarjen e tyre në të gjitha shkollat”, shtoi ai.

Kryetari i Komunës së Butelit, Smilevski, falënderoi TIKA-n për ndihmën dhe uroi që ndihmat e tilla që kontribuojnë në shkolla dhe arsimimin nxënësve të vazhdojnë edhe në të ardhmen.

Mehmeti, drejtori i shkollës Petar Zdravkovski-Penko, e quajti si një “punë të madhe” ndihmën për higjienën e fëmijëve.

Në vitin e ri shkollor, i cili duhej të fillonte më 1 shtator në Maqedoninë e Veriut, por u shty për më 1 tetor për shkak të pandemisë COVID-19, klasat e para, të dyta dhe të treta do të ndjekin mësimin me prani fizike në shkolla, kurse klasat e mbetura përmes internetit.

Nxënësit që do të ndjekin mësimin në shkolla do të duhet të respektojnë masat epidemike si mbajtja e maskave, distanca fizike dhe higjiena.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet