Të paktën 186 gazetarë kanë vdekur nga COVID-19

Sipas një hulumtimi të PEC, që nga fillimi i pandemisë në vendet e Amerikës Latine jetën e kanë humbur 93 gazetarë, 34 në Azi, 26 në Evropë, 19 në Afrikë dhe 14 në Amerikën Veriore

Të paktën 186 gazetarë në 35 vende kanë vdekur si pasojë e koronavirusit të ri (COVID-19), thuhet në raportin e organizatës joqeveritare “Press Emblem Campaign” (PEC)

PEC pohon se nga 1 marsi deri më 31 maj të këtij viti nga COVID-19 në 35 vende anembanë botës kanë vdekur të paktën 186 gazetarë, prej të cilëve dy të tretat ishin aktivë në terren.

Më tej thuhet se pandemia më së shumti ka goditur vendet e Amerikës Latine ndërsa është vërjetur një “rritje serioze” në Indi dhe Bangladesh.

Më së shumti raste të vdekjes së gazetarëve nga koronavirusi janë regjistruar në qershor. Gjatë muajit të kaluar, ku në ditë janë regjistruar të paktën dy vdekje të gazetarëve, nga COVID-19 kanë vdekur 59 gazetarë.

Sipas një hulumtimi të PEC, që nga fillimi i pandemisë në vendet e Amerikës Latine jetën e kanë humbur 93 gazetarë, 34 në Azi, 26 në Evropë, 19 në Afrikë dhe 14 në Amerikën Veriore.

Më së shumti vdekje të gazetarëve janë regjistruar në Peru 37, Brazil 16, Meksikë 14, SHBA 13 dhe në Ekuador 12.

Pakistani regjistroi 10 vdekje të gazetarëve, Bangladeshi dhe India nga 9, Nigeria 8, Britania e Madhe 7, Rusia dhe Bolivia nga 5, Franca dhe Nikaragua nga 4.

Tre vdekje të gazetarëve regjistroi Italia, Spanja dhe Republika Dominikane, nga dy Algjeria, Kolumbia, Egjipti dhe Suedia dhe nga një Austria, Belgjika, Kanadaja, Afganistani, Republika Demokratike e Kongos, Irani, Japonia, Maroku, Panama, Kazakistani, Togo, Zimbabve dhe Republika e Afrikës së Jugut.

PEC potencon se përveç rasteve të vdekjes nga COVID-19, në gjashtë muajt e parë të këtij viti në 18 vende janë vrarë 33 gazetarë.

Gjithashtu PEC shton se raporti është përpiluar në bazë të informacioneve të marra nga shoqatat kombëtare të gazetarëve, mediave lokale dhe bashkëpunëtorëve.

Në Maqedoninë e Veriut deri më tani jetën e kanë humbur dy punonjës mediatik nga COVID-19.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme

Të ngjajshmet