Të mbijetuarit japonezë nga “shiu i zi” u njohën si viktima të bombardimeve të Hiroshima

Pas pesë vjet beteje ligjore në gjykatë, dhjetëra të mbijetuar japonezë nga shpërthimi i bombës atomike amerikane më në fund morën të drejtat e tyre.Një grup japonezësh filluan një proces gjyqësor sepse iu mohua ndihma sociale për dekada, dhe pas pesë vjet ata u njohën si të mbijetuarit e bombës bërthamore .

Një gjykatë në Hiroshima vendosi në favor të një grupi viktimash të “shiut të zi” radioaktiv, dhe procesi ka vazhduar që nga viti 2015.

Grupi pretendoi se kishte të njëjtat të drejta dhe privilegje si ato që preken direkt nga shpërthimi i bombës atomike në ditët e fundit të Luftës së Dytë Botërore. Ata jetuan jashtë Hiroshima, por u prekën nga grimcat radioaktive të “shiut të zi” që zgjatën për disa orë pasi shpërtheu bomba.

Gjykata vendosi që ata duhet të kishin të njëjtin trajtim si ata që jetonin në Hiroshima vetë. Grupi mori çertifikata, si dhe shërbime mjekësore falas dhe përfitime mujore në para.

Në 1976, Tokio ndau zonat e prekura në zona “të rënda” dhe “shi të lehtë”. Shumë banorë janë ankuar, duke pretenduar se një breg i lumit nuk mund të jetë radioaktiv dhe tjetri i sigurt.

Qeveria japoneze deri më tani ka shpërfillur ankesat e tyre. Më shumë se dhjetë anëtarë të grupit vdiqën gjatë gjyqit, shkruan Russia Today.

Gjatë bombardimit të Hiroshima, 140,000 njerëz vdiqën brenda disa ditësh, dhe mijëra të mbijetuar morën sëmundje të ndryshme të pashërueshme si rezultat i rrezatimit./Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet