Tavolina prej xhami paraqet rrezik për shëndetin, me mbi 2.5 milion aksidente në vit

Tavolinat e kafesë me xham paraqesin një rrezik çuditërisht serioz të lëndimeve të mëdha dhe madje edhe të vdekjes, sipas një studimi të ri.

Shkencëtarët në Universitetin Rutgers zbuluan se më shumë se 2.5 milion lëndime që përfshijnë tryeza qelqi raportohen çdo vit.

Shumica e incidenteve ndodhën kur personi binte mbi tavolina xhami, shpesh duke thyer, ose ishin prerë nga xhami pasi u prish tryeza.

Në një spital, gjysma e pacientëve që kishin një aksident në tryezë xhami kërkuan operacion, me tetë përqind që vdiqën brenda një muaji.

Studiuesit kërkojnë legjislacion të ri dhe fushata të sigurisë publike për të mbrojtur konsumatorët nga rreziqet e tavolinave të kafesë.

Studimi, i botuar në numrin e fundit të Revistës Amerikane të Kirurgjisë, shqyrtoi dy duzina raste nga një qendër e traumave të nivelit 1 dhe 3,241 raste në bazën e të dhënave të Sistemit Kombëtar të Mbikëqyrjes së Lëndimeve Elektronike midis 2009 dhe 2015.

Mirëmbajtur nga Komisioni Amerikan i Sigurisë së Produkteve të Konsumatorit, baza e të dhënave NEISS merr mostra statistikore nga afërsisht 100 spitale me ERS 24-orëshe për të mbledhur të dhëna për dëmtimet e lidhura me produktet e konsumatorit.

Më shumë se 1,800 dëmtime në lidhje me tryezat e qelqit u raportuan në të gjitha, nga mavijosjet dhe copat deri te dëmtimi i organeve kryesore dhe madje edhe vdekja.

Zonat e dëmtuara shpesh përfshinin ballin, kyçin e dorës, dorën dhe pjesën e sipërme të trupit.

Në bazën e të dhënave NEISS, 1,792 nga dëmtimet e tavolinës së gabuar ishin copëza dhe 24 ishin lëndime të prera si rezultat i rënies.

Rreth 15 për qind e lëndimeve në sistem u klasifikuan si të rënda, duke përfshirë ato në pjesën e sipërme dhe të trungut të poshtëm dhe dore.

Në qendrën e traumës, më shumë se gjysma e pacientëve pësuan lëndime serioze dhe kërkuan operacion, me tetë përqind të vdekur brenda një muaji nga aksidenti i tyre.

Ndërsa rëniet shpesh shoqërohen me të moshuar, shumica e viktimave ishin ose nën moshën 7 vjeç ose në të njëzetat e tyre.

Në mënyrë tipike, dëmtimet ndodhnin kur njerëzit binin në tavolina xhami, shpesh duke thyer, ose ishin prerë nga xhami pasi u prish tryeza.

Lëndimet në tryezë xhami janë të zakonshme, sipas raportit, i cili vlerëson se ka më shumë se 2.5 milion çdo vit, shumë prej të cilave kërkojnë një vizitë në ER ose klinikën e kujdesit urgjent.

Shumica e dhomave të ngrënies së qelqit dhe tavolinave të kafesë janë bërë prej qelqi pjate, jo prej qelqi të zbutur.

Xhami i zbutur trajtohet me kimikate ose nxehtësi për t’u bërë copëza në copa të vogla kur thyhet, në vend që të thyhet në copa të dhëmbëzuara si qelqi i pllakave.

Duke ofruar një alternativë më të sigurt, xhami i zbutur përdoret në xhamat e makinave, dyert e dushit, madje edhe në ekranet e smartphone-ve.

Xhami i zbutur është i detyrueshëm për disa përdorime, por jo për sipërfaqet horizontale si tavolinat, të cilat ka më shumë të ngjarë të thyejnë skaje të mprehta dhe të shkaktojnë copëza të rënda.

“Është e domosdoshme të kërkohet një rregullim më i rreptë pasi konsumatorët e tryezave të qelqit nuk duhet të pësojnë dëmtime të traumës kërcënuese për jetën për shkak të neglizhimit të prodhuesve në mos përdorimin e qelqit të zbutur”, tha autori i studimit Stephanie Bonne, një profesor i kirurgjisë në Rutgers New Jersey Medical Shkollë/Gazetaere

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet