Surprizon virologu gjerman: Të prekurit me koronavirus nuk kanë nuhatje dhe shije

Hendrik Streeck është ndoshta virologu që ka parë më shumë pacientë në Gjermani. Një intervistë për simptomat e reja të Covid 19, testet e shpejta dhe vdekjet që janë shumë të larta.

-Profesor Streeck, ju jeni duke hulumtuar një vaksinë kundër HIV, tani është përhapur lloji i ri i virusit. A është shumë ndryshë koronavirusi nga HIV?

Unë jam specialist i virusologjisë dhe epidemiologjisë së infeksionit dhe, falë stërvitjes time, jam njohur edhe me koronavirusin. Që kur kam qenë në Bon, fusha ime është zgjeruar shumë, për shembull përsa i përket diagnostikimit. Dhe ndërkohë jam specializuar edhe për viruse të tjera në fushën time të kërkimit. Instituti për virologji dhe hulumtim HIV në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Bonit ishte laboratori referencë për koronaviruset nën Christian Drosten, të cilin unë ia arrita me sukses kur ai u transferua në Charité në Berlin në vjeshtë 2019. Meqenëse jo të gjithë punonjësit shkuan në Berlin, këtu ka shumë ekspertizë. Të gjithë të punësuarit e mi aktualisht janë duke punuar në Sars-CoV-2 me shpresën që të mund të kontribuojnë në hulumtim.

Sa punonjës keni?

Kjo po ndryshon vazhdimisht pasi ne akoma po ndërtojmë grupet. Aktualisht ka më shumë se 40 përfshirë studentët e doktoratës.

Çfarë saktësisht po bën?

Ne u përpoqëm t’u përgjigjemi pyetjeve shumë të thjeshta. Unë jam ndoshta virologu që ka parë më shumë pacientë këtu në Gjermani. Ne shkuam nga shtëpia në shtëpi dhe te çdo person i infektuar në rrethin e Heinsberg dhe i pyetëm njerëzit. Ne regjistruam simptomat dhe në këtë mënyrë zbuluam të reja, morëm mostra ajri, njolla nga doorknobs, telefona celularë dhe telekomandë, madje mblodhëm edhe mostra uji tualeti.

A përhapet virusi në jashtëqitje?

Kjo është një frikë që ende nuk është provuar. Sidoqoftë, ne gjetëm një material gjenetik nga virusi në tasin e tualetit, që nuk do të thotë se është gjithashtu infektiv.

Çfarë simptomash të reja keni gjetur?

Pothuajse të gjithë personat e infektuar që kemi intervistuar, nuk kanë patur nuhatje dhe shije e cila zgjat në disa ditë. Shkon aq larg sa një nënë nuk mund të nuhasë pelenën plot të fëmijës së saj. Të tjerët nuk mund të nuhatnin më shampon e tyre dhe ushqimi filloi të mos shijojë. Ende nuk mund të tregojmë saktësisht se kur do të shfaqen këto simptoma, por besojmë pak më vonë në infeksion.

Sa njerëz të infektuar keni intervistuar?

Padyshim më shumë se 100 të infektuar, por jo edhe rastet shumë serioze që ndodhen në spital.

 

Si do ta përshkruanit pacientin tipik Covid 19?

Pacienti tipik Covid 19 tregon vetëm simptoma të buta. Një studim kinez nga metropoli i Shenzhen gjithashtu arrin në rezultatin, i cili ka zbuluar se 91 përqind e atyre të infektuar tregojnë vetëm simptoma të buta deri në mesatare, me një kollë të thatë, të irritueshme dhe ndoshta një ethe. Në shumë raste pati një humbje erë dhe shije. Diarreja gjithashtu ndodhi në njerëzit tanë të infektuar në 30 përqind të rasteve, gjë që është më e zakonshme nga sa mendohej.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet