Superkompjuteri zbulon gjënë kryesore rreth virusit kovid 19 (Video)

Shkencëtarët japonezë përdorën një super kompjuter për të simuluar emetimin dhe rrjedhën e grimcave të vogla (aerosole) të njerëzve të infektuar në hapësira të ndryshme të mbyllura. Rezultatet treguan se lagështia mund të ketë një ndikim të madh në zvogëlimin e përhapjes së grimcave të virusit, kështu që ky zbulim mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e infektimit në muajt e dimrit.

Një superkompjuter ka treguar se përdorimi i lagështuesve mund të lehtësojë përhapjen e infeksionit në kushtet kur ventilimi i rregullt i dhomave duke hapur dritare nuk është i mundur, tregon një studim i përbashkët i kryer nga Ricken dhe Universiteti i Kobe.

Shkencëtarët përdorën super kompjuterin Fugaku për të simuluar emetimin dhe rrjedhën e grimcave të vogla (aerosole) të njerëzve të infektuar në hapësira të ndryshme të mbyllura.
Lagështia nën 30 përqind më shumë se dyfishuar sasinë e aerosolit në krahasim me lagështinë prej 60 përqind ose më shumë, treguan simulimet.

Studimi më tej tregoi se mburojat transparente të fytyrës nuk janë aq efektive sa maskat në parandalimin e përhapjes së aerosoleve.
Ekipi hulumtues i udhëhequr nga Makoto Cubokura ka përdorur më parë super kompjuterin Fugaku për të simuluar infeksionin me koronavirus në trena, vendet e punës dhe klasat.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji

Të ngjajshmet