Studimi zbuloi se kush vdes më shpesh në spitale, pacientë me kovid ose ata me grip të rëndë

Rezultatet e një studimi të botuar në Annals of the American Thoracic Society tregojnë se në pacientët e shtruar në spital për kovid-19 shkalla e vdekshmërisë ishte dy herë më e lartë sesa në pacientët e sëmurë kritikisht me grip.

Covid-19 shpesh krahasohet me gripin sepse të dy infeksionet e frymëmarrjes kanë karakteristika të ngjashme dhe mund të përshkruhen thjesht si një sëmundje e lehtë ose si dështim i rëndë i frymëmarrjes, në disa raste fatale.

Vdekshmëria e pacientëve të shtruar në spital me kovid 40 përqind, në ata me grip të rëndë 19 përqind

Por studiuesit amerikanë kryen një studim që zbuloi se në mesin e pacientëve të shtruar në njësinë e kujdesit intensiv për vdekshmërinë covid-19 ishte dy herë më e lartë se në njerëzit e sëmurë kritikë me grip, në një normë prej 40 përqind në 19 përqind, pavarësisht nga mosha e pacientit, seksi, bashkë sëmundjet dhe ashpërsia e sëmundjes.

Ky besohet të jetë studimi i parë i kryer në Shtetet e Bashkuara që krahasoi drejtpërdrejt tiparet klinike të sëmundjes, rezultatet laboratorike dhe rezultatet shëndetësore midis pacientëve me covida-19 dhe gripit.

Autori kryesor i hulumtimit, dr. Natalie Cobb, një pulmonologe dhe specialiste e kujdesit intensiv në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit dhe kolegët e saj studiuan regjistrat mjekësorë të 65 pacientëve me sëmundje kritike me kovid-19 dhe 74 të atyre me grip të rëndë të tipit A ose B të cilët u pranuan në njësitë e kujdesit intensiv në spital. Uashingtoni midis 1 janarit 2019 dhe 15 prillit 2020.

Studimi zbuloi se vdekshmëria në pacientët me kovid ishte 40 përqind, krahasuar me 19 përqind në pacientët me grip.

Pacientët kovidë në njësinë e kujdesit intensiv qëndrojnë më gjatë

Përveç kësaj, grupi i parë qëndroi më gjatë në njësinë e kujdesit intensiv – rreth nëntë ditë – krahasuar me njerëzit e sëmurë kritikisht – katër ditë.

Gjithashtu, grupi i parë ishte më i lidhur me një aparat respirator, këta pacientë kishin funksion më të dobët të mushkërive dhe zhvillonin pneumoni të rëndë më shpesh sesa pacientët e sëmurë kritikisht me grip.

“Dallimi që mund të shpjegojë vdekshmërinë më të lartë është në incidencën shumë më të lartë të ARDS (sindroma e distresit akut të frymëmarrjes) në mesin e pacientëve me sëmundje kritike me kovid krahasuar me pacientët me grip të sëmurë kritik, dhe raporti është 63 përqind në 26 përqind,” tha Dr. Cobb

“Për shkak të të gjitha më lart, unë inkurajoj fuqimisht njerëzit që të vaksinohen kundër gripit, t’i përmbahen masave të distancës fizike dhe të mbajnë maska ​​në mënyrë që të gjithë së bashku të kufizojmë përhapjen e covid-19”, tha Dr. Cobb

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet