Studimi gjerman: Gjysma e pacientëve që ishin në respirator vdiqën

Një nga pesë pacientë që ishin shtruar në Gjermani për koronavirus u nënshtruan kësaj sëmundje dhe shkalla e vdekjes u rrit në 53 përqind për ata që përfunduan në një respirator, tregoi një studim të mërkurën.

Të dhënat nga gjithsej 10,000 pacientë që qëndrojnë në 930 spitale gjermane midis 26 shkurtit dhe 19 prillit u analizuan nga Shoqata Ndërdisiplinore Gjermane për Kujdesin Intensiv dhe Mjekësi Emergjente, Universiteti Teknik i Berlinit dhe një degë e grupit të sigurimeve shëndetësore AOK, WIdO.

Pacientët meshkuj të shtruar në spital kishin një vdekshmëri më të lartë se femrat, me 25 kundrejt 19 përqind.

Pacientët e moshuar janë shumë më të prekshëm

Pacientët e moshuar ishin dukshëm më të prekshëm dhe 27 përqind e pacientëve në të 70-at e tyre vdiqën, dhe 38 përqind e atyre mbi 80 nuk arritën të shërohen.

“Shkalla e lartë e vdekshmërisë tregon qartë se një numër relativisht i madh i pacientëve me një kurs shumë serioz të sëmundjes janë trajtuar në spitale,” tha Juergen Klauber, drejtor i WIdO.

“Një rrjedhë e tillë serioze e sëmundjes ka prekur më së shumti njerëz të moshuar dhe njerëz, shëndeti i të cilëve tashmë është kompromentuar, por gjithashtu ka ndodhur në pacientët më të rinj,” paralajmëroi ai, duke u bërë thirrje njerëzve të marrin masa paraprake për të parandaluar infeksione të reja.

Nga 10.021 pacientë, 1,727 ishin vendosur në një respirator. Dhe ndërsa burrat u vunë në respirator dy herë më shpesh, vdekshmëria u shpërnda në mënyrë të ngjashme midis gjinive, raporton studimi.

Ata qëndruan në spitale për një mesatare prej 14 ditësh

Pacientët qëndruan në spitale për një mesatare prej 14 ditësh, me ata që nuk ishin me një frymëmarrës që qëndronin në spital për një mesatare prej 12 ditësh, ndërsa ata që kishin nevojë për ndihmë në frymëmarrje qëndruan deri në 25 ditë.

Reinhard Busse, profesor i menaxhimit të shëndetit në Universitetin Teknik të Berlinit, theksoi se mesatarisht 100 pacientë të shtruar në spital kalojnë gjithsej 240 ditë në një respirator.

“Këto janë figura të rëndësishme në përgatitjen për një valë të re të pandemive. Megjithatë, ne nuk parashikojmë që të ketë ndonjë problem me shtretërit normal të spitalit, madje edhe me një numër të lartë të infektuarve”, shtoi ai.

Falë një sistemi të decentralizuar të kujdesit shëndetësor, Gjermania ka qenë në gjendje të rrisë ndjeshëm aftësinë e saj për të trajtuar pacientët me covid-19, duke shmangur skenarët si ai në Itali, ku disa spitale u kapluan nga një rritje e papritur e rasteve.

Ekspertët paralajmërojnë kundër relaksimit

Sidoqoftë, ekspertët e shëndetit kanë paralajmëruar kundër relaksimit, me drejtuesin e agjencisë së kontrollit të sëmundjes RKI Lothar Wieler në mënyrë të përsëritur duke paralajmëruar njerëzit që t’u përmbahen rregullave të higjenës, siç janë distanca sociale ose të veshin maska.

Me sezonin turistik në zhvillim të plotë, politikanët po shohin gjithashtu me ankth pasi numri i të infektuarve ka filluar të rritet gjatë javëve të fundit.

Deri të Mërkurën, Gjermania kishte regjistruar gjithsej 206.926 të infektuar dhe 9,128 të vdekur./Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet