Studim: İbuprofen nuk rrit rreziqet e vdekjes Covid 19

Ibuprofen nuk rrit rrezikun e vdekjes nga COVID-19, ka gjetur një studim i ri.

Në fillim të pandemisë, pati polemikë mbi përdorimin e ibuprofen pasi ministri francez i shëndetësisë, Olivier Véran, këshilloi kundër tij për pacientët me koronavirus, duke thënë se mund t’i bënte ata më të ndjeshëm ndaj infeksionit më të keq.

Shkencëtarët në Britani filluan një rishikim për të vlerësuar lidhjet me ilaçin dhe COVID-19, duke përcaktuar që, në atë kohë, nuk kishte prova të mjaftueshme për të sugjeruar efekte të dëmshme të drogës për pacientët me koronavirus.

Tani, hulumtimi zyrtar mbi çështjen, i kryer nga tre universitete në Mbretërinë e Bashkuar, ka arritur në përfundimin se niveli i vdekjes së koronavirusit nuk ishte më i lartë në mesin e njerëzve që rregullisht marrin anti-inflamator sesa mes atyre që nuk bëjnë studime prej 1.2000 personash.

Grupi i punës ekspert i Komisionit të Mbretërisë së Bashkuar për ilaçet njerëzore përfundoi: “Aktualisht nuk ka prova të mjaftueshme për të vendosur një lidhje midis përdorimit të ibuprofen dhe ndjeshmërisë ndaj kontraktimit të Covid-19 ose përkeqësimit të simptomave të tij”.

Dhe rezultatet e studimit të ri sjellin atë përfundim.

Për studimin, studiuesit nga Universiteti i Aberdeen, Universiteti Cardiff dhe King’s College London ekzaminuan të dhëna nga tetë spitale britanike në kulmin e pandemisë.

Ata krahasuan se si 54 pacientët të cilëve u ishte përshkruar përdorimi i rregullt i ilaçeve anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) – përfshirë ibuprofen, naproxen dhe diklofenak – u bënë në krahasim me njerëzit që nuk po merrnin ilaçet fare, ose vetëm sporadikisht.

Ishte e qartë nga gjetjet e tyre, botuar në Gazetën e Mjekësisë Klinike, që përdorimi rutinë i ilaçeve inflamatore jo-steroide (NSAIDs) shoqërohej me vdekshmëri më të lartë Covid-19.

Në kohën kur ministri francez paralajmëroi kundër ibuprofen, nuk ishte një shqetësim plotësisht i pabazë, autorët e shënimit të ri të studimit.

NSAIDs dihet se rrisin shprehjen – me fjalë të tjera, bëjnë receptorë më të guximshëm dhe më të përhapur në sipërfaqet e shumë qelizave njerëzore që synojnë SARS-CoV-2.

“Prandaj është formuluar që përdorimi i NSAID mund të rezultojë në një ngarkesë më të lartë infektive virale në traktin respirator,” shpjegoi autori i studimit të lartë Dr Phyo Myint nga Universiteti i Aberdeen.

‘Por shumë nga hulumtimet ekzistuese në këtë fushë kryesisht referojnë viruse të frymëmarrjes përveç COVID-19, të tilla si virusi i rëndë akut i frymëmarrjes (SARS) dhe sindromi i frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS).

Si rezultat, gjetjet e këtyre studimeve mund të mos jenë të zbatueshme në infeksionin COVID-19 dhe kërkohet hulumtim i ri. Studimi ynë shikonte posaçërisht pacientët e shtruar në spital me infeksion COVID-19 në spitalet në Mbretërinë e Bashkuar gjatë pikut të valës fillestare të epidemisë. ‘

Kishte qenë gjithashtu shqetësimi se kortikosteroidet mund të kishin një efekt të ngjashëm negativ në pacientët me koronavirus.

Mjekët papritmas ndaluan përdorimin e steroideve në përpjekje për të luftuar inflamacionin e mushkërive në pacientët më të sëmurë.

Por, tani, deksametazoni i lirë i kortikosteroidit ka provuar një nga trajtimet më efektive për pacientët me koronavirus të sëmurë rëndë, duke zvogëluar rrezikun e vdekjes për ata që ndodhen në ventilatorë me një të tretën.

Megjithatë, ilaçi mund të bëjë që pacientët me simptoma të buta të keqësohen.

Siç është rasti me kaq shumë elementë të kësaj pandemie, modelet e skuqjes së parë shpesh bien larg nga ekzaminimi më i afërt në studime të mëdha.

Në fakt, ibuprofen mund të dëshmojë se është një tjetër armë e fjetur në arsenalin e mjekëve kundër koronavirusit.

Hulumtime të ndara janë duke vazhduar për të përcaktuar nëse ibuprofen në të vërtetë mund të parandalojë probleme të rënda të frymëmarrjes të shoqëruara me Covid-19.

Shpresohet që një formulim i veçantë i ilaçit të lirë anti-inflamator, i cili do të shpërndahet në një pikë të caktuar të sëmundjes midis pacientëve në spital, do të zvogëlojë sëmundjen e rëndë të frymëmarrjes.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet