Statuja 800 vjeçare e Krishtit, ekspozohet për publikun pas 200 vitesh

Një skulpturë 800-vjeçare e Krishtit që dikur zbukuronte një abati të Jorkut do të kthehet në qytet pas gati dy shekujsh.

Objekti i rrallë, i bërë në Limoges, Francë, në shekullin e 13-të, u gjet në 1826 në rrënojat e Abbey St. Mary në York.

Ajo u zhduk për afro 100 vjet para se të bëhej pjesë e koleksionit privat të një koleksionisti arti gjerman në vitet 1920.

Stolia e praruar do të shfaqet në Muze në Yorkshire, në vendin e ish-abacisë, pasi u ble nga Trusti i Muzeve në York.

Skulptura e vogël 16 cm besohet të jetë marrë nga Limoges për të furnizuar Abbey-in e Shën Marisë, e cila u ndërtua rishtas në shekullin e 13-të dhe ishte abati më i pasur në veri të Anglisë.

Do të ishte montuar në një kryq dhe do të dekoronte një objekt fetar, siç është një arkivol.

Është një nga disa objektet që ka mbijetuar nga shpërbërja brutale e manastireve të Henry VIII në vitet ’30 dhe, megjithëse duart dhe këmbët i mungojnë, është e pazakontë në plotësinë e saj, pasi shumica e shembujve të punimeve të kësaj natyre janë jashtëzakonisht fragmentare.

Një etiketë e mbërthyer në pjesën e prapme të figurinës thotë se ajo u gjet në rrënojat e abatit në 1826.

Nuk dihet se ku ndodhej midis viteve 1826 dhe 1920, kur u bë pjesë e koleksionit të Franz Monheim të Aachen, dhe u përhap paniku se kishte humbur.

Tani do të dalë në ekspozitë në muze, së bashku me objekte të tjera, duke përfshirë Helmetën e York-ut, Shpatën e Gilling dhe Ormside Bowl.

Lucy Creighton, kurator i arkeologjisë në Muzeun Yorkshire, tha: ‘Figura e Krishtit është një shembull mahnitës i artit fetar të shekullit të 13-të – pak shembuj mbijetuan në këtë vend në një gjendje kaq të plotë.

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet